Izera to proste budyniowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem brzoskwiń. Przyznaj – deser bardzo apetycznie prezentuje się na powyższym obrazku. Zrobisz go w kilka chwil, a smak na pewno cię zaskoczy. Do przygotowania tego specjału nie musisz nawet włączać piekarnika. Koniecznie spróbuj!
Ciasto budyniowe bez pieczenia posmakuje każdemu. Zresztą wygląda też bardzo kusząco, więc błyskawicznie zniknie ze stołu. Sekretem smaku tego deseru są soczyste brzoskwinie – w przepisie użyjemy tych z syropu.
Budyniowe ciasto bez pieczenia Izera. Szybki przepis
Składniki:
1 l mleka
2 opakowania herbatników kakaowych po 240 g
1 szklanka mąki pszennej
4 żółtka
330 ml śmietanki kremówki 30 proc.
1 puszka brzoskwiń w syropie
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru pudru
200 g masła
Wykonanie:
Mleko i masło zagotowujemy w jednym naczyniu. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy oba składniki na puszystą masę. Wsypujemy do nich mąkę, miksujemy. Ponownie miksujemy, dodając do całości gorące mleko. Wszystko przelewamy do garnka, podgrzewamy, regularnie mieszając, aż otrzymamy gęsty budyń.
Formę (wymiary 24 × 24 cm) wykładamy pergaminem, a potem na jej dnie umieszczamy warstwę herbatników. Na ciasteczka wykładamy 1/3 masy budyniowej oraz kawałki brzoskwiń.
Przykrywamy połową kremu budyniowego i kolejną warstwą ciasteczek. Wykładamy resztę budyniu, równo go rozsmarowujemy, a na końcu kładziemy na niego herbatniki.
Zimną kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno, następnie smarujemy nią wierzch deseru. Wkładamy go na kilkanaście godzin do chłodziarki, a przed serwowaniem oprószamy startą czekoladą.
W naszym serwisie znajdziesz też wiele innych przepisów na ciasta bez pieczenia. Polecamy sernik na zimno, galaretkowiec, blok czekoladowy i tiramisu.