Całe życie źle kroiłeś cebulę – dlaczego tak uważamy? Bo jesteśmy pewni, że większość z nas właśnie popełnia ten błąd i utrudnia sobie tę czynność. Jak powinniśmy obierać cebulę i dlaczego akurat w ten sposób? Odpowiadamy!
Cebula często dodawana jest do dań głównych jako składnik sosów. Podaje się ją także w formie panierowanej i surowej, do sałatek, przystawek. Ma wyrazisty smak, ale słynie też z tego, że gdy ją przekroimy na pół, ona zaczyna uwalniać enzymy, m.in. alliinazę. Enzym ten wchodzi w reakcję z substancją tzw. „prensco”. Powstaje wtedy gaz, który może wywołać łzawienie oczu. Jak kroić cebulę, by nie odczuwać skutków „uszkodzenia” cebuli? Okazuje się, że całe życie popełnialiśmy błąd krojąc ją w tradycyjny sposób. Jak powinno się to robić? Sprawdź!
Całe życie źle kroiłeś cebulę. Ten trik jest niezawodny
Bierzesz cebulę, deskę, nóż i odkrawasz jej końcówki? To błąd! Wystarczy odkroić tylko część od spodu (część z włoskami). Drugą część, tą od strony szczypiorku złap palcami, a potem pokrój ją nożem dookoła w drobne paski, ale nie do końca by nie przekroić cebuli na pół, tak jak na zdjęciu poniżej. Obróć i krój, a wyjdzie Ci idealna i drobna kostka.
Dzięki temu, że szybciej ją pokroisz, zmniejszysz uczucie pieczenia i łzawienia, a często nawet nie zdążysz tego odczuć. Koniecznie podziel się tym patentem ze swoimi znajomymi!
Zobacz także przepis na smażoną cebulę w panierce. Ta przekąska podbija internet!