Pierwsza receptura na cebularza powstała w XIX wieku. Początkowo wypiekali je Żydzi w lubelskim Starym Mieście, a później przepis rozprzestrzenił się już po całej Lubelszczyźnie.
Cebularz to złociste ciasto drożdżowe. Pachnące nadzienie z cebuli i maku to najbardziej charakterystyczne atrybuty tego wypieku. Podobno najlepiej smakuje jeszcze gorący, zaraz po wyjęciu z pieca. Wypiek zachęca swoim wyglądem i aromatem, nie wspominając o smaku! Cebularz z dodatkiem masła smakuje jeszcze lepiej i jest udanym pomysłem na drugie śniadanie.
Wielbicieli domowych wypieków, na pewno ucieszy ten przepis, który jest bardzo prosty. Przygotowanie ciasta drożdżowego i pysznego nadzienia nie zajmuje dużo czasu, a cebularz zawsze się udaje.
Składniki:
pół kg mąki
250 ml mleka
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1 łyżeczka soli
50 g masła
oraz dodatkowo:
1 jajko
2 cebule
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
3 łyżki maku
Przygotowanie:
Obierz cebulę i pokrój ją na mniejsze plasterki. Do garnka wlej trochę wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć pokrojoną cebulę i wyjmij ją po 1 minucie. Do odcedzonej cebuli dodaj olej, mak i sól. Całość wymieszaj i odstaw. Czas na przygotowanie ciasta. Z pół kg mąki zabierz dwie łyżki i przesyp do miseczki, dodaj drożdże, ciepłe mleko i cukier. Składniki wymieszaj i odstaw, aby zaczyn wyrósł.
Gdy zwiększy swoją objętość przelej go do mąki, dodaj roztopione, schłodzone masło, sól i rozmącone jajko. Wszystkie składniki połącz ze sobą i wyrabiaj na jednorodną, elastyczną masę. Odłóż na około 60 minut do wyrośnięcia. Następnie odrywaj z ciasta kulki o masie około 75 g. Rozwałkuj każdą z nich. Na każdym placku połóż cebulę z makiem (ok. 2 łyżki). Krawędzie ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Włóż cebularze do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po około 20 minutach pieczenia w piecu, możesz je wyciągnąć. Przyrumienione cebularze najlepiej smakują jeszcze ciepłe.