Cenna woda po gotowaniu szpinaku – tak możesz ją wykorzystać

gotowanie szpinaku
fot. screen Youtube / Kalinkas Kueche

Chociaż trudno w to uwierzyć, ale szpinak sprawdzi się nie tylko w kuchni, jako składnik potraw. Niepozorne warzywo może z powodzeniem zastąpić niektóre detergenty. Zobacz, jak wykorzystać je w kuchennych porządkach.

REKLAMA

Szpinak to roślina nieoceniona w kuchni, za sprawą m.in. wielu właściwości leczniczych. Doskonale spisuje się w roli składnika zup, sałatek czy koktajli. Jest także fantastycznym dodatkiem do wytrawnych naleśników czy makaronu. Możliwości jego zastosowania jest znaczenie więcej. Okazuje się, że warzywo nieźle sprawdzi się podczas domowych porządków.

Jak wykorzystać szpinak w kuchennych porządkach?

Jedną z najpopularniejszych metod przygotowania szpinaku jest wrzucenie go na kilka chwil do wrzątku. Wodę pozostałą po ugotowaniu liści przeważnie wylewamy, nie uzmysławiając sobie tego, że może nam się jeszcze do czegoś przydać. Taki płyn to bowiem skuteczny preparat do czyszczenia sztućców i garnków. Gdy wystygnie, zanurz w nim kuchenną ścierkę lub zmywak, a potem przecieraj nią brudne przybory. Woda po ugotowaniu szpinaku nie tylko pozwoli usunąć zabrudzenia, ale także sprawi, że naczynia nabiorą ładnego blasku.

REKLAMA

Zaskakujące zastosowanie innych warzyw

Nie tylko szpinak upora się z zabrudzeniami na naczyniach kuchennych. Podobny efekt zauważysz po zastosowaniu ziemniaka. Natrzyj nim matowe powierzchnie, a od razu odzyskają dawny blask. Oprócz szpinaku i ziemniaków do sprzątania przyda się jeszcze jedno cenne warzywo, a mianowicie ogórki. Ich skórki zetrzyj na tarce i połącz z sodą oczyszczoną. W ten sposób powstanie tani i naturalny preparat czyszczący, który nada się m.in. do mycia zlewu.

Udostępnij: