Chrupiące nuggetsy bez mięsa. Główny składnik zaskoczy wszystkich

nuggetsy z kalafiora
fot. screen Youtube / Essen Kochen

Najsmaczniejszy jest w sezonie. A gdy podsmażymy go na maśle z bułką tartą, nikt się mu nie oprze. Subtelny i charakterystyczny zapach zwabi do kuchni każdego, a przyprawy wydobędą z kalafiora cały smak. Warzywo to ma szerokie zastosowanie w kulinariach, a przyrządzone z niego nuggetsy smakują kapitalnie. Różyczki okryte specjalnym ciastem i upieczone w piekarniku to absolutny hit. Idealna przegryzka na mecz lub grilla. Sprawdź przepis na pieczone nuggetsy z kalafiora.

REKLAMA

Nuggetsy w wegetariańskiej osłonie. Zamiast mięsa użyj kalafiora

Kalafior może być składnikiem placków, zup czy sałatek. Co więcej, niepozorne warzywo można podać jako stek – tutaj dowiesz się, jak go przygotować. Alternatywą dla tych wszystkich pyszności są nuggetsy. Chrupkie, pachnące i pełne smaku kawałki kalafiora okryte złocistą panierką to uczta dla podniebienia. Trafią w gusta nawet mięsożerców. Wyglądają fantastyczne i trudno się im oprzeć. Z powodzeniem zastąpią słone przekąski np. chipsy, frytki. Lista składników jest krótka, a sam przepis nie sprawia żadnych trudności.

Przepis na chrupiące nuggetsy z kalafiora

Składniki:
1 kalafior
3 szklanki płatków kukurydzianych
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
0.75 szklanki wody gazowanej
czarny mielony pieprz
sól

REKLAMA

Wykonanie:
Oczyszczamy i myjemy kalafiora, a potem dzielimy go na niezbyt duże różyczki. Gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Po ok. 5 minutach odsączamy kawałki i studzimy. Przyrządzamy jednolite ciasto z mąki, jajka, przyprawy do kurczaka i wody gazowanej. Odstawiamy na kwadrans.

Kruszymy nieco płatki kukurydziane i umieszczamy na osobnym talerzyku.

Na dnie blaszki rozkładamy pergamin, a piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C.

REKLAMA

Panierujemy kąski w cieście, a potem w płatkach i umieszczamy na blaszce. Pieczemy przez około 20 minut na złoty kolor. Nuggetsy podajemy z dowolnym sosem, smacznego.

Udostępnij: