Ciastka Alfajores to słodycze warte grzechu. Prościutki przepis

Ciastka Alfajores
fot. screen Youtube / Dainty bite

Ciastka Alfajores możemy znaleźć na sklepowych półkach ze słodkościami. Konfiturę różaną okrywają dwa kruche krążki ciasta, a całość otulona jest wiórkami kokosowymi. Alfajores to wyjątkowy wypiek, a marmolada i ciasto to jedno z lepszych połączeń. Zrób je według tego przepisu, a wyjdą lepsze niż ze sklepu.

REKLAMA

Ciastka mają swoje korzenie w Ameryce Południowej, gdzie piecze się je w wielu wariantach, np. z nadzieniem podobnym do kajmaku. Za oceanem są to bardzo popularne łakocie, a mieszkańcy rozkoszują się nimi o każdej porze dnia.

W czym tkwi sekret ciastek Alfajores?

Tajemnicą kruchego ciasta jest wydatna ilość skrobi. To dzięki niej słodycze rozpływają się w ustach. Poznaj recepturę i zrób je na niedzielę. Będą idealne do filiżanki kawy.

REKLAMA

Przepis na ciastka Alfajores

Składniki (na 20 ciastek):
1 szklanka cukru
150 g miękkiego masła
1 szklanka mąki
1 łyżka koniaku
3 jajka
2 szklanka skrobi kukurydzianej
3-4 krople aromatu waniliowego
150 g konfitury z róży
0,5 łyżeczki sody
1 szczypta soli
wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem, dodaj 2 żółtka i ucieraj dalej. Połącz mąkę z łyżką koniaku i aromatem waniliowym. W oddzielnym naczyniu wymieszaj skrobię, mąkę, sodę i sól.

REKLAMA

Suche produkty dodawaj stopniowo do mokrych i miksuj na niskich obrotach, ciasto będzie dosyć ścisłe, więc mikser ręczny może sobie nie poradzić. Masa powinna być gładka, bez grudek i niezbyt lepiąca. Ciasto zawiń w folię spożywczą i umieść w chłodziarce na pół godziny. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

Zimne ciasto wyjmij i rozwałkuj na cienki placek (ok. 0,5 cm). Wycinaj z niego małe płatki i układaj na blaszce. Wszystko wstaw do pieca na 10-12 minut. Potem wyciągnij i ostudź na kratce. Nakładaj niewielką porcję konfitury pomiędzy dwa krążki – może ona nieznacznie wychodzić bokami, bo później ciastka i tak obtoczysz w wiórkach kokosa. Smacznego.



Czytaj także: Ciastka z maszynki jak dawniej. Deser z czasów PRL-u zachwyca do dziś

Podziel się: