Ciasto a’la sernik to raj dla podniebienia. Jest niezwykłe w smaku i składa się z kilku prostych składników. Sprawdź ten przepis, wypróbuj, a na pewno zapiszesz go w swoim kulinarnym zeszycie.
Sernik to ciasto, które wzbudza podziw wielu osób. Czas jego przygotowanie jest niestety długi, ale mało kto wie, że istnieje ciasto bardzo podobne do sernika. Różni się czasem przygotowania aż o połowę. Po upieczeniu znika dosłownie w kilka minut.
Ciasto a’la sernik to raj dla podniebienia. Przepis
Składniki: tortownica 24 cm
Ciasto:
» 3 jajka
» 200 g mąki
» 60 g cukru pudru
» 7 g proszku do pieczenia
» 1 opakowanie cukru wanilinowego
» 130 g masła
Krem:
» 330 ml serka homogenizowanego
» 50 g cukru
» 200 g jogurtu naturalnego
» 35 g skrobi kukurydzianej
» 100 g cukru
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek, a potem w oddzielnej misce umieść mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, masło, żółtka. Ugnieć ciasto, a potem odkrój 1/3 porcji i włóż do lodówki. Pozostałą część wyłóż na blaszce z papierem do pieczenia, pamiętaj o wyklejeniu boków – 2 cm.
Do miski wrzuć serek homogenizowany, cukier, jogurt naturalny, następnie wsyp skrobię kukurydzianą. Zmiksuj chwilę, następnie odstaw. Białka jaj ubij na puszystą piankę, a następnie dodawaj powoli 100 g cukru. Połącz gotowe białka z masą serową, i dobrze wymieszaj. Wlej masę na wyklejone w blaszce ciasto, a potem wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj je. Wykrój z niego małe kółeczka, a następnie układaj je na masie serowej. Piecz ciasto przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego!