Ciasto Banatoffee bez pieczenia. Rodzina dopomina się o nie non stop

ciasto banatoffee
fot. screen Youtube / Swojskie jedzonko

Banatoffee to obłędne ciasto bez pieczenia z herbatnikami, bananami, kajmakiem, masą budyniową i bitą śmietaną. Hitowy deser jest pełen wszystkiego, co lubią łasuchy. Każda warstwa rozpływa się w ustach i smakuje wybornie. Ciacho zrobisz nawet bez odpalania piekarnika, musisz je tylko schłodzić i gotowe. Deseru w takim wydaniu na próżno szukać w cukierniach. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a efekt powala na łopatki.

REKLAMA

Kremowe ciasto Banatoffee trafi w gusta wszystkich miłośników słodyczy. Ma idealną konsystencję i w smaku jest kapitalne. Składa się z samych smakołyków, które po połączeniu stanowią mistrzowską kompozycję smaków. Ciasto raz-dwa przyrządzisz w domowym zaciszu. Oto lista niezbędnych składników.

Przepis na smakowite ciasto Banatoffee

Składniki:
ok. 400 g herbatników maślanych
500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
puszka kajmaku
1 całe jajko
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
140 g cukru
sok z połowy cytryny
4 średnie banany
łyżeczka cukru waniliowego
300 g masła w temperaturze pokojowej
1 1/2 łyżeczki żelatyny
łyżka cukru pudru
500 ml zimnej śmietanki kremówki 30-36%

REKLAMA

Sposób wykonania:
Cukier ucieraj z jajkiem i żółtkami, dodaj mąkę pszenną i kartoflaną oraz pół szklanki mleka, dalej miksuj na masę bez grudek. Resztę mleka zagotuj z wanilią, a gdy zacznie się gotować, dodaj masę jajeczną i porządnie mieszaj na gęsty krem, ostudź go. Masło ucieraj na puszystą masę i dodawaj chłodny budyń – łyżka po łyżce, ucieraj na aksamitny krem.

Kwadratową formę (24 cm) wyłóż folią spożywczą i na dnie umieszczaj kruche ciasteczka. Posmaruj je cienką warstwą masy budyniowej. Banany pokrój w paski i skrop sokiem z cytryny, a potem układaj je gęsto w blasze. Owoce znów przykryj niegrubą warstwą masy, wyrównaj i wyłóż następny poziom ciasteczek. Rozprowadź na nich więcej niż połowę kajmaku, wyrównaj. Znów przykryj go herbatnikami, rozmieść pozostałą część budyniu, a potem układaj ciasteczka. Do szklanki wsyp żelatynę, zalej wodą (kilka łyżek) i odstaw do napęcznienia. Następnie wstaw ją do kuchenki mikrofalowej na 20-25 sekund, aby się roztopiła.

REKLAMA

Ubijaj śmietankę z dodatkiem cukru na sztywno. Delikatnie wystudzoną żelatynę zapraw odrobiną ubitego nabiału, mieszaj, a potem przelej mieszankę do ubitej śmietany w naczyniu. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i ozdabiaj powierzchnię deseru. Możesz też zrezygnować z tej czynności i po prostu wygładzić masę z wierzchu szpatułką. Wstaw placek do chłodziarki najlepiej na całą noc, a przed serwowaniem ozdób go resztą kajmaku, smacznego.