Ciasto budyniowe ze śliwką – puszyste, wilgotne i aromatyczne

Ciasto budyniowe ze śliwką
YouTube Screen | Uwaga Babcia Gotuje

Ciasto budyniowe ze śliwką przygotujesz w kilkanaście minut. Po upieczeniu jest tak pyszne, że znika z talerza w mgnieniu oka. Sprawdź prosty przepis. 

REKLAMA

Sezon na śliwki rozpoczął się w pełni, dlatego warto wykorzystać je do wypieków pysznych ciast. Poznaj przepis, który zawsze się udaje. Ciasto jest bardzo mięciutkie, pulchne i smaczne, a aromat dzięki śliwkom podkreśla cały smak.

Ciasto budyniowe ze śliwką – zrobisz je błyskawicznie. Przepis

Ciasto budyniowe ze śliwką
YouTube Screen | Uwaga Babcia Gotuje

Składniki:

» 320 g mąki pszennej
»  250 ml oleju
» 4 jajka
» 3 budynie waniliowe
» 160 g cukru
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» szczypta soli
» 600 gramów śliwek
kruszonka: 100 g mąki, 50 g masła, 50 g cukru

REKLAMA

Przygotowanie:

Ze śliwek usuń przekrój na pół i usuń pestki. Do miski wsyp budynie, a potem dodaj szczyptę soli. Jajka wbij do oddzielnego naczynia, następnie dodaj cukier i zmiksuj na gładką, puszystą, jasną masę. Dodaj olej i zmiksuj przez chwilę, a na koniec dodawaj stopniowo mąkę i miksuj na najmniejszych obrotach, by nie było grudek.

Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a potem na wierzch poukładaj śliwki. Zrób kruszonkę – wymieszaj wszystkie składniki, następnie posyp śliwki.

REKLAMA

Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekaj, aż ostygnie i gotowe, smacznego!

Podziel się: