Ciasto czekoladowe musi mieć ten składnik. Bez niego się nie uda

ciasto czekoladowe
fot. screen Youtube / Spice Bites

Przepisu na intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto nie musisz godzinami szukać w internecie. Dzięki tej recepturze wyczarujesz deser perfekcyjny pod każdym względem, który będzie niczym ostoja dla podniebienia. Fani słodkich smaków mogą już zacierać ręce, bo szykuje się prawdziwa uczta. Domowe łakocie, choć są proste i składają się z tanich produktów, mogą swobodnie konkurować z gotowymi ciastami z cukierni zrobionymi przez wykwalifikowane ręce. Tak jest na przykład z tym ciastem czekoladowym. To prawdziwa perełka wśród wypieków.

REKLAMA

Wśród najpopularniejszych wypieków na świecie, chyba najbardziej pożądany przez smakoszy jest ten czekoladowy. Uwielbiamy jego wyjątkowy, głęboki smak i gorzki akcent. Wiadomo, że czekolada poprawia nastrój, więc jeśli masz chandrę, to skuś się na kawałek czekoladowego smakołyku, a wszystkie smutki miną.

Wypiek jest miękki i wilgotny, wyraźnie czuć w nim czekoladę, a w związku z tym na pewno podpasuje każdemu, bo w zasadzie każdy kocha czekoladę.

REKLAMA

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe

Lista składników:
2 jajka
2 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki tortowej
odrobina cukru waniliowego lub miąższu z łaski wanilii
pół szklanki kakao
1 szklanka wrzącej wody
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki oleju roślinnego, lub zbliżona ilość miękkiego masła
trochę soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Suche składniki, czyli cukier, mąkę, kakao, wanilię, sól, sodę, proszek mieszamy ze sobą. W osobnym naczyniu łączymy produkty bardziej płynne, czyli: mleko, jajka i olej.

Następnie przelewamy mokre składniki do sypkich i wlewamy szklankę wrzącej wody, mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 25×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Teraz możemy w cieście zanurzyć lekko pokruszoną ciemną czekoladę.

REKLAMA

Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez około 45 minut (lub do tzw. suchego patyczka).

Polewę robimy z 1 tabliczki czekolady gorzkiej o gramaturze 100 g i 1 czekolady mlecznej, a także 1/2 kostki masła.

Udostępnij: