Ciasto czekoladowe z 1 jajka, które zrobisz dosłownie w kilka minut. Jest obłędne w smaku, a w dodatku wychodzi każdemu, bo jest proste i nie wymaga wielu składników.
Czekoladowe ciasto to jedno z najbardziej popularnych ciast. Jest proste, szybkie i zawsze smaczne. Dziś prezentujemy najszybszy przepis, który każdemu przypadnie do gustu. Ciasto wychodzi puszyste, lekkie jak piórko i mocno czekoladowe. Jego wykonanie zajmuje dosłownie 15 minut.
Ciasto czekoladowe z 1 jajka – tak pyszne i mięciutkie, że musisz wypróbować
Składniki:
» 1 jajko
» pół szklanki cukru
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 1/4 szklanki mleka
» 1/4 szklanki oleju
» 1 szklanka mąki
» 2 łyżki kakao
» 1 łyżka mleka w proszku
» 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Jajko wbij do miski i wsyp cukier, następnie ubij na gładką, puszystą masę przypominającą kogel-mogel. Wlej mleko i olej oraz zmiksuj.
Do miseczki wsyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko w proszku i kawę rozpuszczalną, a potem wymieszaj i wsypuj stopniowo do masy jajecznej. Mieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
Tortownicę o wymiarach 16 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut do suchego patyczka.
I gotowe, smacznego!