REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto Duszek upiekę na 1 listopada. Goście będą wniebowzięci

Ciasto Duszek upiekę na 1 listopada. Goście będą wniebowzięci

ciasto z lukrem
fot. screen Youtube / BakeClub

Zbliża się uroczystość Wszystkich Świętych. Wtedy odwiedzamy groby najbliższych i spotykamy się z rodziną. Zasiadamy przy stole, wspominamy osoby, których już z nami nie ma. Jeśli zapraszasz bliskich na listopadowe święta, poczęstuj ich czymś pysznym. Oprócz gorącego obiadu, surówek i innych przekąsek, postaw na stole coś słodkiego, na przykład ciasto „Duszek”. Wygląda ubogo, ale za to jest bogate w smaku. Nikt z gości nie zaprotestuje, gdy nałożysz mu kolejną porcję.

REKLAMA

Duszek to jeden z najprostszych do zrobienia wypieków. Może nie zachwyca urodą tak jak torty czy inne przekładańce z kremami, czy galaretkami, ale i tak zasługuje na uwagę. Jest puszysty, delikatny i ma bardzo ciekawy smak. Czuć w nim wanilię, cytrynę i migdały. Mimo swej skromności wzbudza wiele pozytywnych emocji podczas jedzenia. Warto go piec częściej, a nie tylko na Wszystkich Świętych.

Przepis na ciasto Duszek

Składniki:
4 jaja,
200 g mąki pszennej,
250 g masła,
200 g białego cukru
1 torebka cukru wanilinowego,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
50 g mąki ziemniaczanej,
100 g zmielonych migdałów bez skórki,
skórka starta z 1 cytryny.

Na lukier:
3 łyżki soku z cytryny,
3/4 szklanki cukru pudru.

REKLAMA

Wykonanie:
Masło w temp. pokojowej ubijamy mikserem na pulchną masę, a potem sukcesywnie wsypujemy oba cukry i wbijamy jajka. Wrzucamy skórkę z cytryny i znów mieszamy.

W drugim naczyniu łączymy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i substancją spulchniającą. Etapami przekładamy sypkie składniki do ciasta, mieszamy. Dodajemy migdały i znów mieszamy masę w misce.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Keksówkę lub okrągłą blachę smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Do środka przelewamy ciasto, wygładzamy wierzch. Deser pieczemy przez ok. 60 minut (lub do tzw. suchego patyczka).

REKLAMA

Wypiek wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W międzyczasie łączymy cukier z sokiem z cytryny, a potem gęstym lukrem polewamy wierzch. Dodatkowo możemy posypać go kandyzowaną skórką owocową.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA