Ciasto figowe zachwyci niezwykłym smakiem każdego. Poznaj przepis!

ciasto figowe

Ciasto figowe – bardzo mocno wilgotne, puszyste i czekoladowe, z dodatkiem pysznego nadzienia figowego. Połączenie czekolady i suszonych fig tworzy niezwykły smak. To ciasto, które zachwyci podniebienie każdego. Poznaj prosty przepis. Uwaga – szybko znika z talerza!

REKLAMA

Przepis jest bardzo prosty, bazuje na jogurcie i maśle. Ciasto figowe to idealny deser na każdą okazję. Nie ma lepszego popołudnia od filiżanki pysznego espresso z dodatkiem ciasta czekoladowego przełożonego obłędnym, figowym nadzieniem. Zaskoczy każdego, kto jest łasuchem na czekoladowe i wilgotne słodkości. Oto przepis!

Przepis na ciasto figowe, które zachwyca smakiem

ciasto figowe

Składniki:

» 250 g mąki pszennej

» 180 g cukru

» 1 łyżeczka proszku do pieczenia

» 1 łyżeczka sody oczyszczonej

» ¼ łyżeczki soli

» 40 g kakao

» 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

» 2 jajka

» 250 ml jogurtu

» 125 g masła, rozpuszczonego

» 2 łyżki dżemu figowego

Nadzienie:

» 150 g suszonych fig, pokrojonych na kawałki

» 2 pomarańcze – miąższ + odrobina wody do podlania

» 100 g cukru

» 20 g orzechów laskowych, zmielonych blenderem

REKLAMA

Przygotowanie:

Suszone figi najpierw musisz zalać ciepłą wodą z dodatkiem odrobiny rumu. Potem odstaw je na około godzinę i pokrój na drobne kawałki. A jeśli używasz dżemu, to pomiń ten krok. Piekarnik nagrzej na 175ºC.

W misce umieść wszystkie suche składniki, a do drugiej miski wlej jogurt, dodaj jajka i rozpuszczone ale ostudzone masło oraz dżem. Ważne, aby pamiętać o tym, że jajka i jogurt muszą mieć pokojową temperaturę.

Połącz suche składniki z mokrymi i wymieszaj dokładnie, następnie wlej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut, potem sprawdzaj ciasto pod koniec pieczenia patyczkiem, powinno być suche.

REKLAMA

Przygotuj nadzienie: Miąższ pomarańczy umieść w garnku, dodaj cukier, figi i odrobinę wody. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Jak nadzienie ostygnie, to zmiksuj całość blenderem wraz ze zmielonymi wcześniej orzechami.

Po upieczeniu poczekaj aż wystygnie, a potem przekrój na dwa placki i posmaruj nadzieniem figowym. Wierzch ciasta polej czekoladową polewą i gotowe!

Smacznego!


Jeśli lubisz piec ciasta, a zwłaszcza czekoladowe, to wypróbuj przepis na murzynka, który zawsze się udaje.


Podziel się: