Ciasto jogurtowe z morelami. Ten przepis wpadnie do czołówki twoich ulubionych

ciasto z morelami
fot. screen Youtube / Henia Foks

Od dawna wiadomo, że sezonowe owoce to kluczowy składnik wielu różnych deserów i pysznych potraw. Warto w pełni korzystać z dobrodziejstw natury i przyrządzić wyśmienite ciasto z dodatkiem słodkich i soczystych moreli. Deser jest naprawdę łatwy i szybki w wykonaniu. Ponadto urzeka smakiem, konsystencją i samym wyglądem – można jeść go oczami. Wypiek udaje się za każdym razem i powinni wypróbować go zwłaszcza cukiernicy amatorzy.

REKLAMA

W Polsce chętnie sięgamy po owoce sezonowe, takie jak truskawki, maliny, jagody czy śliwki. Na naszych stołach rządzą też owoce importowane, m.in. brzoskwinie czy morele. Można jeść je solo albo dodawać do rozmaitych deserów, a nawet dań wytrawnych. Dziś chcemy pokazać Ci coś łatwego i szybkiego. Jeśli masz w kuchni świeże morele, to stwórz z nich coś wyjątkowo pysznego. Prosty placek z morelami. Brzmi zachęcająco? To doskonała propozycja na deser do filiżanki cappuccino.

Morele to owoce pełne smaku i walorów odżywczych. Oczywiście nie musisz ich jeść wyłącznie na surowo. Dodaj je do ciasta, a otrzymasz bajeczny wypiek, który pokochasz od pierwszego kęsa. Poznaj recepturę na sezonowe ciasto z morelami i ciesz się jego znakomitym smakiem.

Prosty przepis na ciasto z morelami

Składniki:
3 jaja
1 kg moreli
150 g jogurtu naturalnego
cukier wanilinowy
10 dag margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag mąki
18 dag cukru
starta skórka z cytryny
owoce do dekoracji
opcjonalnie cukier puder

REKLAMA

Sposób wykonania:
Na początku kroimy morele na kawałki. Margarynę rozpuszczamy, a jogurt łączymy ze skórką z cytryny.

Jajka ucieramy z cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem, a potem dokładamy jogurt i chłodną margarynę. Do ciasta wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (wcześniej przesiane), a na samym końcu wrzucamy 3/4 moreli. Tak przygotowaną masę przelewamy do blachy (22×9 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i umieszczamy na cieście resztę owoców.

Pieczemy deser w temp. 180°C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu wypiek studzimy. Smacznego.



REKLAMA

Zobacz też: Szarlotka z agrestem bez pieczenia to mistrzostwo. Jej smak powali Cię na kolana

Podziel się: