Ciasto jogurtowiec jest tak pyszne, że trudno się oderwać. Szybki i prosty przepis

ciasto jogurtowiec
fot. screen Youtube / Prosty przepis na

Na pewno zgodzisz się z tym, że jogurtowe ciasto na powyższym obrazku wygląda wyjątkowo apetycznie. A jak smakuje? Tak, że nie sposób poprzestać na jednej porcji. Wypiek jest słodki, wilgotny i mięciutki, więc je się go z ogromną radością. Na ten deser przychylnym okiem spojrzą również najmłodsi – szczególnie gdy jogurtowiec ozdobisz lśniącą polewą czekoladową.

REKLAMA

Jogurtowiec to rozpływające się w ustach ciasto. Jest lekkie, aromatyczne i z wyglądu przypomina sernik, ale nim nie jest. Ta słodka specjalność idealnie sprawdzi się jako poobiedni deser lub poczęstunek dla przyjaciół czy gości.

Przepis jest bardzo prosty, więc nawet osoby bez zdolności kulinarnych sobie poradzą. Ciasto nie wymaga dużej ilości składników, więc nie zrujnuje twojego budżetu. Zrób ten deser chociaż raz, a stanie się twoim ulubionym. Jest prosty, smaczny i sprawdzony.

Przepis na ciasto Jogurtowiec

Składniki na tortownicę 24cm x 24 cm:
Ciasto kruche:
3 żółtka
2,5 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki cukru
2 duże łyżki śmietany 18%
200 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ słoiczek dżemu (np. wiśniowy)

REKLAMA

Masa:
3 białka + 2 jajka
3 jogurty greckie (1200 g)
3/4 szklanki cukru (jeśli lubisz słodsze wypieki, to wsyp więcej)
3 budynie śmietankowe
+ ewentualnie polewa na wierzch

Sposób przygotowania:
Wszystkie produkty na kruche ciasto umieszczamy w naczyniu i zaczynamy wyrabiać aksamitną, jednolitą masę. Spód blachy wykładamy pergaminem i wyklejamy przyrządzonym ciastem, a potem smarujemy je ulubionym dżemem. Blaszkę z deserem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kwadrans w temp. 180°C.

Na masę jogurtową: wszystkie składniki przekładamy do naczynia i przez chwilę mieszamy – gdy się połączą, od razu odstawiamy mikser.

Na podpieczonym kruchym cieście rozprowadzamy masę jogurtową i wkładamy deser do piekarnika. W temperaturze 175°C pieczemy go przez 90 minut. Wypiek studzimy i ozdabiamy polewą. Smacznego.

REKLAMA

Podziel się: