Ciasto kakaowe z masą – prosty przepis. Tak pyszne, że robię je na okrągło

ciasto kakaowe z masą
fot. screen Youtube / Henia Foks

Nie wiem jak Ty, ale jak mam ogromny sentyment do ciast kakaowych. W moim domu taki wypiek musi znaleźć się na stole przynajmniej raz w tygodniu. Zresztą bliscy też go sobie cenią. Sprawdza się znakomicie do popołudniowej herbaty czy kawy. Ostatnio postanowiłam przetestować przepis na deser kakaowy z kremem. Od razu przypadł mi do gustu – zrobiłam go bez szwanku i w ekspresowym tempie. Ponadto nie obciążył mojego domowego budżetu. A efektem byłam pozytywnie zaskoczona.

REKLAMA

Popisowe ciasto kakaowe z kremem rozczuli Twoje podniebienie

Ciasta, których przyrządzenie polega na wymieszaniu produktów, są moimi najukochańszymi. Nawet masa w tym wypieku z kakao to jedna z najprostszych, z jaką miałam do czynienia. Jej bazą jest kasza manna, którą wprost ubóstwiam. Polecam wypróbować tę recepturę na kakaowe ciasto ze słodką masą, bo jest naprawdę fenomenalne w smaku.

Przepis na smakowite ciasto kakaowe z masą

Składniki:
125 ml mleka lub napoju sojowego
165 g cukru
225 g mąki pszennej
125 ml oleju rzepakowego
20 g kakao
1 duże jajko lub 3 łyżki aquafaby
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
750 ml mleka lub napoju sojowego
100 g masła lub margaryny
130 g kaszy manny
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
220 g cukru
esencja waniliowa
szczypta cynamonu
kakao do posypania

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, a wszystkie składniki kupisz w każdym sklepie spożywczym za niewielkie pieniądze. I tak wyjdziesz na plus, bo za takie gotowe ciasto w cukierni zapłaciłbyś krocie. Słodycz domowej roboty wyniesie Cię taniej, a w dodatku wiesz, z czego się składa. Spójrz tylko na tę prostą instrukcję zamieszczoną poniżej. Na pewno sobie z nią poradzisz.

REKLAMA

Sposób wykonania:
Na początku przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól do sporego naczynia. Wsyp kakao i cukier, a potem dodaj mleko (lub roślinny substytut) i olej. Wbij jajko i miksuj wszystko na aksamitną i dosyć spójną masę.

Przelej ją do blachy wyścielonej papierem pergaminowym i piecz w temperaturze 170°C przez ok. pół godziny (do tzw. suchego patyczka). Później możesz studzić ciasto.

Wypiek po wyjęciu z piekarnika pokryj słodką masą (ciasto i krem mogą być ciepłe). Przygotuj ją z kaszy manny ugotowanej na mleku, z dodatkiem masła. Dosłodź ją cukrem, dodaj też trochę aromatu waniliowego i cynamonu.

Na samym końcu połącz krem w garnku z orzechami włoskimi i równo rozprowadź go na powierzchni deseru. Z wierzchu posyp ciasto porcją kakao i włóż do chłodziarki na co najmniej 4 godziny.

REKLAMA

Jak serwować kakaowy wypiek?

Ciasto najsmaczniejsze jest zaraz po wyjęciu z chłodziarki – ma zwartą strukturę i bez problemu się kroi. Obok porcji deseru na talerzyku możesz umieścić gałkę lodów o dowolnym smaku.



Czytaj też: Biszkopt z tego przepisu jest puszysty i nigdy nie opada. Kluczowa jest 1 czynność

Podziel się: