ShareInfo.plKulinariaCiasto Krówka w odsłonie bez pieczenia uzależnia. Jedna porcja to zawsze mało

Ciasto Krówka w odsłonie bez pieczenia uzależnia. Jedna porcja to zawsze mało

ciasto Krówka bez pieczenia
fot. screen YT / Przepiski

Wielbiciele słodyczy oszaleją na punkcie ciasta Krówka bez pieczenia. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować tego specjału, nich prędko nadrabia zaległości. Tym bardziej, że deser naprawdę jest prosty i szybki do zrobienia. Natomiast wszystkie potrzebne składniki są prawnie zawsze w każdej kuchni. Smak ciasta jest obłędny. Koniecznie poznaj ten przepis.

REKLAMA

Receptura na szybkie ciasto krówka

Ten szykowny deser wymaga niewiele – musisz tylko przyrządzić krem śmietanowy i umieścić składniki w formie. Ta kompozycja zachwyci każdego. Oczywiście musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ciasto należy schłodzić. W związku z tym deser najlepiej przygotuj wieczorem, a na noc wstaw go do lodówki. I już bez przeszkód możesz zabrać się za pałaszowanie smakołyku.

Przepis na wyśmienite ciasto Krówka bez pieczenia

Składniki:
120 g masy krówkowej
500 ml zimnej śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
80 ml ciepłej wody
2 łyżeczki żelatyny
płatki migdałów do posypania
ok. 50 herbatników kakaowych

Przygotowanie:
Kwadratową formę o wymiarach 20 cm x 20 cm (może być też inna o zbliżonej powierzchni) wyłóż herbatnikami. Żelatynę rozpuść w wodzie, mieszaj, aby nie nie było grudek, a na końcu odstaw do wystygnięcia.

Śmietanę z cukrem pudrem ubijaj na sztywną masę, a pod koniec mieszania przełóż do niej żelatynę. Część tak przygotowanej masy równo rozprowadź na ciasteczkach. Na wierzchu umieść drugą warstwę herbatników. Przykryj je połową masy krówkowej i ułóż jeszcze jedną porcję ciastek.

REKLAMA

Na deserze rozsmaruj pozostałą część kremu śmietanowego i umieść ostatni poziom herbatników – je również przykryj masą krówkową.

Na wierzchu rozsyp płatki migdałów (jeśli chcesz, to możesz je wcześniej podprażyć). Gotowe ciasto powinieneś teraz włożyć do chłodziarki.

Ciasto krówka – jak podać?

Zimny deser będzie wspaniałym poczęstunkiem dla gości. Możesz też zjeść go po obiedzie, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Ciasto dobrze smakuje w towarzystwie filiżanki małej czarnej. Dzieciom warto zaserwować ciasto ze szklanką mleka albo herbaty.

Czytaj też: Niezwykłe ciasto bez pieczenia Orzechowiec. Smakiem i prostotą zachwyci każdego

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA