
Z maku można stworzyć dużo więcej słodkich wypieków niż tylko drożdżówki czy makowce. To klasyczne smakołyki, które zna każdy, a teraz jest czas na coś nowego – Maczek Porzeczkowy. Składa się z biszkoptu makowego i kremu śmietankowego z dodatkiem porzeczek. Świetnie sprawdzi się, gdy będziesz chciał zaskoczyć rodzinę czymś obłędnym.
W domowym menu królują teraz owoce sezonowe takie jak czereśnie, maliny, wiśnie, brzoskwinie, jagody. Warto ukłonić się też w kierunku porzeczki, która jest smaczną witaminową bombą.
Przepis na ciasto Maczek Porzeczkowy
Lista składników:
Biszkopt:
100 g suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
6 jajek – oddzielnie białka i żółtka
2-3 krople aromatu migdałowego lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
220 g cukru
Krem:
400 g umytej porzeczki
5 łyżek cukru pudru
550 g gotowego sera na sernik
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
350 g zimnej śmietanki 30-36%
450 ml gorącej wody
2 opakowania galaretki (np. gruszkowej i przezroczystej)
Poncz:
1-2 łyżeczki cukru pudru
140 ml wody
60 ml soku z cytryny
Wierzch:
560 g zimnej śmietanki 30-36%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3-4 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix
mak do posypania
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Ubijamy białka na sztywno, podczas tej czynności wsypujemy partiami cukier i dalej mieszamy. Masa powinna być gęsta i szklista. Przekładamy do niej żółtka, znów ucieramy na jasny krem. Dodajemy zapach migdałowy, mieszamy. Łączymy mąkę z proszkiem i przesiewamy do przygotowanego ciasta. Wsypujemy mak i mieszamy łyżką. Przelewamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm wyścielonej pergaminem, wygładzamy. Pieczemy w 160 stopniach (termoobieg) lub w 180 stopniach (bez termoobiegu) przez 35 minut. Studzimy wypiek.
Masa:
Galaretki zalewamy 450 ml gorącej wody i mieszamy do roztopienia, studzimy. Biszkopt wyjmujemy z formy, usuwamy papier i odcinamy spieczony wierzch (cienką warstwę). Ciasto dzielimy wzdłuż na dwa blaty. Jeden z nich umieszczamy w formie na pergaminie.
Produkty na poncz łączymy i połową płynu zwilżamy blat w formie.
Śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym ubijamy robotem na sztywno, potem bez przerwy ucierając, dodajemy chłodną galaretkę. Wrzucamy twaróg, miksujemy, zaraz potem dodajemy porzeczki i łączymy masę łyżką. Równo rozsmarowujemy ją na blacie w formie, a wierzch przykrywamy drugim blatem ciasta, delikatnie dociskamy i ponczujemy.
Do śmietanki dodajemy cukier puder, wanilię i fix, miksujemy na sztywno, a następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką rozetki i dekorujemy deser. Posypujemy go makiem i schładzamy, najlepiej przez całą noc.
Polecamy: Zjadłam u babci zrazy na młodej kapuście. Tak pyszne, że poprosiłam o przepis