Ciasto na szybko z orzechami robię w każdy weekend. Znika co do okruszka

ciasto bez pieczenia z orzechami
fot. screen Youtube / Gotuj ze mną.pl

Prawdziwi fani łakoci nie są w stanie odmówić sobie zjedzenia po obiedzie cukierka, batonika lub kawałka smakowitego ciasta. Jeśli pieczenie ciast nie jest twoją mocną stroną, a przepadasz za słodkimi wypiekami, to masz wybór: przyrządzaj rewelacyjne desery bez pieczenia. Zakochasz się w tym przepisie na ciasto z orzechami. Jest łatwe, proste i tak pyszne, że trudno się oderwać.

REKLAMA

Ciasto na szybko z orzechami – idealne na jesień

Prawie w każdym domu musi być jakaś słodka przekąska. Mała porcja ciasta idealnie sprawdzi się jako deser po obiedzie, dodatek do kawy czy poczęstunek dla gości. Wiadomo, że jedni mają dar do pieczenia ciast, a innym zwyczajnie one nie wychodzą, nawet, gdy robią wszystko, co w ich mocy. Jednak to wcale nie oznacza, że muszą odpuścić sobie przyrządzanie słodyczy. Takie osoby mogą z sukcesem testować receptury na ciasta bez pieczenia. Ta zaprezentowana poniżej jest bardzo prosta i ekspresowa. Deser zawsze się udaje, jest pełen chrupiących orzechów i smakowitej masy kajmakowej. To prawdziwe arcydzieło.

Przepis na ciasto z orzechami i kajmakiem

Składniki:
1 szklanka mleka
2 budynie waniliowe
3,5 szklanki mleka
1 łyżka cukru
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka cukru
1 kostka masła
pół kostki masła
3 łyżki kakao
200 g orzechów włoskich
1,5 szklanki mleka w proszku
250 g herbatników

Sposób wykonania:
W chłodnym mleku (3,5 szkl.) rozpuść budynie i mieszaj dokładnie, aby rozbić wszystkie grudki. Do naczynia z nabiałem wsyp cukier i doprowadź do wrzenia. Dodaj rozrobiony budyń i energicznie mieszaj, a następnie do ciepłej masy budyniowej wsyp galaretkę. Odstaw krem do wystudzenia.

REKLAMA

Przygotuj masę kajmakową. Do garnka z chłodnym mlekiem (1 szkl.) dodaj masło, kakao i cukier. Podgrzewaj składniki i gotuj kolejne 20 minut, od czasu do czasu zamieszaj.

Gdy obróbka cieplna będzie dobiegać końca wsyp sproszkowane mleko i solidnie mieszaj. Do naczynia przełóż masło i ucieraj. Dodawaj partiami budyń i mieszaj robotem. Formę wyściel papierem pergaminowym.

Umieść na dnie kruche ciasteczka i rozprowadź na nich krem budyniowy. Przykryj go kolejną warstwą herbatników, a następnie wyłóż kajmak i równomiernie go rozprowadź. Posyp wierzch rozdrobnionymi orzechami włoskimi i wstaw deser do chłodziarki. Po upływie kilku godzin możesz go wyjąć i podawać. Smacznego.

Podziel się: