Ciasto na wodzie gazowanej. Mięciutkie, pulchne i wilgotne

Ciasto na wodzie gazowanej
YouTube Screen | papi – papi

Ciasto na wodzie gazowanej to najbardziej mięciutkie i wilgotne ciasto jakie kiedykolwiek jadłeś. Proste, szybkie i pyszne. Sprawdź przepis. 

REKLAMA

Jeśli szukasz przepisu na szybkie i jednocześnie pyszne ciasto bez jajek to ta receptura na pewno ci się spodoba. Składa się z kilku prostych składników. Przepis znajdziesz poniżej.

Ciasto na wodzie gazowanej. Przepis, który warto zapamiętać

Składniki:

» 300 ml wody gazowanej
» 150 ml oleju roślinnego
» 300 g cukru
» 450 g mąki pszennej
» 10 g proszku do pieczenia
» skórka z pomarańczy, starta
» 1 łyżka esencji waniliowej
» 2 łyżki kakao
» 2 łyżki konfitury wiśniowej
» cukier puder

REKLAMA

Przygotowanie:

Do miski wlej wodę gazowaną i olej, następnie wsyp cukier i wymieszaj. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, dodaj esencję waniliową i startą skórkę z pomarańczy. Podziel masę na dwie równe części, a do jednej z nich dodaj kakao i konfiturę wiśniową, następnie wymieszaj. Wlewaj masy naprzemiennie do większej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ciasto przez około godzinę do suchego patyczka w 180 stopniach, a po upieczeniu pozwól mu ostygnąć i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

REKLAMA

Podziel się: