Ciasto Pajączek porywa smakiem. Od razu upiecz 2 blachy

ciasto czekoladowe Pajączek
fot. screen Youtube / @primadelcaffesoddisfazioni7871

Pajączek to ciekawe, pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto o zdumiewającym wyglądzie. Wzrok każdego smakosza jest skierowany głównie na tajemniczą dekorację znajdującą na wierzchu deseru. Miks ciemnej i jasnej polewy zostały tak ułożone, żeby przypominać pajęczą sieć. To ciasto wizualnie i smakowo jest bez zarzutu. Po prostu majstersztyk. Uświetni każdą imprezę, na przykład halloweenową.

REKLAMA

Ciasto pajączek – król każdej imprezy

Ciasto czekoladowe pajączek zawsze doskonale wychodzi. Jest bezbłędnie wilgotne, puszyste i fantazyjne wygląda. Aromat rumowy i owoce nadają mu klasy. Powoli czuć już halloweenową atmosferę. Jeśli wybierasz się do znajomych na przyjęcie lub urządzasz je u siebie, przyszykuj ten deser, a miny biesiadników będą bezcenne.

Przepis na ciasto Pajączek

Lista składników:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
aromat rumowy lub migdałowy
1 niecała szklanka oleju
polewa z białej czekolady
polewa czekoladowa
opcjonalnie: małe ciemne owoce, np. jeżyny, borówki, porzeczki

Sposób wykonania:
W naczyniu połącz przesianą mąkę z kakao, proszkiem i cukrem, starannie wymieszaj.
Jajka, olej i jogurt dokładnie wymieszaj i przelej do mąki z dodatkami. Wszystko łącz mikserem na bardzo wolnych obrotach. Masa powinna być gęsta.

REKLAMA

Formę wyłóż pergaminem i przełóż do środka ciasto. Możesz porozrzucać na wierzchu owoce. Gdy już to zrobisz, lekko wbij je w masę. Wygładź wierzch i umieść deser w piekarniku. Piecz w temp. 180°C przez 50 minut (do suchego patyczka).

Wypiek ostudź i polej ciemną polewą. Z jasnej zrób okręgi – zaczynając od środka i kierując się do zewnątrz. Za pomocą wykałaczki „maluj” szkliste kreski, by odzwierciedlały pajęczynę. Sprawdź też przepis na ciasto Mózg i ciasteczka Palce Wiedźmy.