Ciasto „Mózg” to gwiazda każdego strasznego przyjęcia. Proste do zrobienia i pyszne

ciasto mózg
fot. screen Youtube / Rosanna Pansino

Mózg to ciasto o spektakularnym wyglądzie, które jest wprost stworzone na imprezę Halloween. Na pierwszy rzut oka jego wygląd wprost odstrasza, ale tak właśnie ma być. Pewnie myślisz, że deser jest trudny do zrobienia. Jesteś w sporym błędzie, bo receptura jest prosta i nie powinna przysporzyć nikomu problemów. Efekt końcowy zachwyci każdego. Daj się ponieść i stwórz wyśmienite ciasto Mózg.

REKLAMA

Ciasto Mózg – mimo odpychającego wyglądu jest bardzo smaczne. Podstawowe ciasto zostało wzbogacone o maślankę, kakao i wanilię. Krem śmietankowy z malinową nutą i masa plastyczna z kultowymi piankami Marshmallows to rozkosz dla podniebienia. Całość dopełnia słodki dżem malinowy – nadaje deserowi nie tylko smaku, ale i pożądanego koloru. Zdecydujesz się przygotować to efektowne ciasto? Mimo nieapetycznego wyglądu jest przepyszne.

Przepis na przeraźliwie pyszne ciasto Mózg

Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szkl. cukru
1 kostka masła lub margaryny
0,5 szklanki maślanki
2 szkl. mąki
1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego w żelu
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki octu jabłkowego
sól

REKLAMA

Krem:
100 g serka śmietankowego
0,5 kostki masła
2-3 łyżki gęstego syropu malinowego
2 szkl. cukru pudru

Masa plastyczna:
4 łyżki wody
300 g pianek Marshmallows
3 szklanki cukru pudru

oraz:
2-3 łyżki grenadyny
dżem malinowy

Opis przygotowania:

Masło z cukrem ubijamy na jasny i puszysty krem. Kakao, sól, mąkę i sodę przesiewamy do naczynia. Maślankę łączymy z wanilią i barwnikiem, mieszamy.

Do kremu maślanego dodajemy trochę suchych składników (3-4 łyżki), a także 2 jajka, starannie mieszamy robotem. Wzbogacamy masę o jeszcze 2 jajka i miksujemy do połączenia. Wsypujemy część suchej mieszanki, łączymy, wlewamy maślankę i miksujemy, dorzucamy pozostałą część suchych produktów.

REKLAMA

Do ciasta dodajemy ocet połączony z sodą i mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Gotowe ciasto przelewamy do blachy i pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy z pieca i studzimy przez 10 minut. Potem deser wyjmujemy z blaszki i całkowicie studzimy.

Na krem: masło ubijamy z 1/2 cukru i serkiem na puszysty krem. Dodajemy pozostałą porcję cukru oraz syrop malinowy, ucieramy do połączenia. Masę wstawiamy do chłodziarki. Pianki roztapiamy w naczyniu (najlepiej zrobić to na parze, bo szansa, że się przypalą – spada). Do pianek wlewamy wodę, podgrzewamy i mieszamy, aż będą płynne. Wówczas dodajemy do nich połowę cukru i mieszamy.

Gotową masę umieszczamy na stolnicy i formujemy, przyprószając cukrem pudrem. Tak zagniatamy do czasu, aż nie będzie już pobierać cukru. Masę dzielimy na porcje, a potem każdą po kolei rolujemy w długi, niezbyt gruby wałek.

Ciasto po wystygnięciu musimy obkroić, aby wyglądało jak mózg. Potem przekrawamy je na 2 płaty: na dolnym rozprowadzamy krem (trochę zostawiamy na wierzch). Przykrywamy go górnym blatem. Wierzch smarujemy niezbyt grubą warstwą wcześniej odłożonej słodkiej masy. To do niej przykleimy wałeczki masy piankowej. Teraz jest pora właśnie na nie. Przytwierdzamy je na wierzch ciasta, tworząc zwoje mózgowe. Na końcu całe ciasto smarujemy dżemem i skrapiamy grenadyną.



Na naszej stronie znajdziesz też przepis na przerażąjąco smaczne ciasteczka palce wiedźmy.

Podziel się: