ShareInfo.plKulinariaCiasto Rajski ptak znika tak prędko, że nie każdy zdąży go skosztować

Ciasto Rajski ptak znika tak prędko, że nie każdy zdąży go skosztować

ciasto Rajski Ptak
fot. screen Youtube / Obżarciuch

W gorące letnie dni brakuje nam motywacji i chęci, by upiec coś słodkiego i wyjątkowego dla rodziny. Wizja długotrwałego stania przy garnkach i nagrzanym piekarniku skutecznie zniechęca nas do działania. Ale ochota na zjedzenie czego słodkiego nie odpuszcza. Dla tego deseru warto się poświęcić. Żmudne zagniatanie ciasta i długotrwałe stanie w kuchni to czarnowidztwo, którego tym razem nikt nie uświadczy. Przepis na ciasto bez pieczenia „Rajski Ptak” jest prosty, szybki i zawsze się udaje.

REKLAMA

Piankowe ciasto Rajski Ptak to wybawienie dla wszystkich tych osób, którym wydaje się, że cukiernictwo to wyższa szkoła jazdy. Z przepisem poradzą sobie nawet mniej utalentowani kucharze. Efekt końcowy zachwyci. Deser wygląda majestatycznie, wszystkie warstwy grają koncertowo.

Przepis na ciasto Rajski Ptak

Lista składników:
warstwa różowa
pół kg mielonego twarogu z wiaderka
125 ml śmietanki 30%
250 ml wrzącej wody
2 galaretki malinowe

warstwa biała
350 ml śmietanki 30%
125 ml wrzącej wody
1 galaretka krystaliczna

dodatkowo
500 ml wrzącej wody
2 galaretki agrestowe
1 paczka ptasiego mleczka śmietankowego lub waniliowego
200 g herbatników

REKLAMA

Wykonanie:
Zacznij od przyrządzenia galaretek malinowych. Roztop je w ukropie i ostudź.

1/2 szklanki zimnej kremówki 30% miksuj w głębszym naczyniu, wrzuć twaróg i ucieraj na jednolitą masę. Bez przerwy mieszaj i dodawaj ostudzoną galaretkę.

Dno formy (24 cm x 28cm) wyłóż pergaminem i układaj warstwę herbatników.

Przykryj je ok. 1/3 zsiadającej się różowej masy i umieszczaj w niej ptasie mleczko (gęsiego). Wyłóż pozostałą część różowego kremu i odstaw deser do zastygnięcia.

REKLAMA

Masa biała: galaretkę bezbarwną roztop we wrzącej wodzie (pół szklanki) i ostudź.
Kremówkę wyjętą prosto z lodówki miksuj na sztywną masę i etapami dodawaj chłodną galaretkę bezbarwną. Powstałą masę rozprowadź na poprzedniej (twardej) warstwie i przykryj ją ciasteczkami.

Galaretki agrestowe roztop w pół litra wrzącej wody i ostudź. Zastygającą galaretkę agrestową rozlej na powierzchni deseru i włóż go do chłodziarki, aby zupełnie stwardniał. Smacznego.

Czytaj też: Zjadłam u babci zrazy na młodej kapuście. Tak pyszne, że poprosiłam o przepis

Zobacz również:
REKLAMA