Ciasto Rencista – łatwy i szybki przepis. Przepyszny smak dzięki 1 dodatkowi

ciasto rencista
fot. screen Youtube / Prosty przepis na

Osłodź sobie życie i upiecz wyjątkowo pyszne ciasto czekoladowe o nazwie Rencista. Gwarantujemy, że nie obejdzie się bez dokładki, więc lepiej od razu przygotuj dwie blachy, zwłaszcza jeśli masz dużą rodzinę. Ciasto swój zdumiewający smak zawdzięcza 1 dodatkowi. Wszyscy smakosze będą wniebowzięci. Sprawdź, czy masz w swojej spiżarni słoik dżemu. Jeśli tak, to do dzieła!

REKLAMA

Mało jest osób, które nie przepadają za czekoladą. Na pewno jadłeś już wiele słodkości z jej udziałem. Popularne brownie czy murzynek chyba najbardziej skradły nasze serca, ale podobnych receptur jest co niemiara. Jeśli chcesz stworzyć ciacho o cudownej wilgotności i dosyć lekkiej teksturze, dodaj do niego trochę dżemu. Jaki rodzaj wybrać? Polecamy śliwkowy lub wiśniowy. Taki wyrób o wyrazistym smaku stworzy idealny duet z czekoladą, a gotowe ciasto będzie palce lizać.

Aby przygotować deser z poniższego przepisu, wcale nie musisz mieć talentu cukierniczego. To jedno z prostszych ciast, które udaje się za każdym razem. Wystarczy połączyć wszystkie składniki przy pomocy miksera i gotowe. Trudno o łatwiejszy wypiek. Amatorzy łakoci będą w siódmym niebie. Poniżej znajduje się lista niezbędnych składników.

Przepis na smakowite ciasto Rencista

Składniki na blaszkę 24×24 cm:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1.5 szklanki mleka
2 jajka
1.5 łyżki cynamonu
2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki dżemu (np. śliwkowego, wiśniowego)
3 łyżki kakao
+ czekolada mleczna lub biała (ok. 100 g)

REKLAMA

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przekładamy je do naczynia i miksujemy na spójną masę.
Następnie dorzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy ciasto za pomocą łyżki. Przekładamy do blachy wyścielonej papierem pergaminowym i pieczemy deser w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez około 45 minut. Po upieczeniu możemy ozdobić ciasto domową polewą czekoladową albo oprószyć samym cukrem pudrem. Smacznego.

Czytaj też: Legendarne ciasto czekoladowe ze śliwkami. Wychodzi idealne za każdym razem

Podziel się: