REKLAMA

ciasto sympatia
fot. screen Youtube / Prosty przepis na

Dziś prezentujemy nowatorski przepis na mniej tradycyjny smakołyk. Ciasto Sympatia to połączenie biszkoptu, dwóch kremów śmietankowych, masy wiśniowej i herbatników. Biszkopt nasączymy herbatą, a wierzch deseru udekorujemy czekoladą, zapowiada się bardzo ciekawie! Zapraszamy po przepis.

REKLAMA

Warstwowe ciasto wygląda arcy-pięknie i trudno oderwać od niego wzrok. Z pewnością posmakuje każdemu łasuchowi i zniknie z blaszki momentalnie. Oto niezawodny przepis na obłędnie smaczne ciasto Sympatia.

Przepis na ciasto Sympatia

Składniki na formę 24 cm x 24 cm:
Biszkopt:
3 łyżki mąki pszennej
3 jaja
3-4 łyżki cukru pudru
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki ziemniaczanej

REKLAMA

Krem 1:
0,5 szklanki cukru pudru
150 g mascarpone
330 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
50-60 g gorzkiej czekolady

Warstwa owocowa:
3 galaretki czerwone
450 g mrożonych wiśni (nie trzeba wcześniej rozmrażać)
800 ml wrzącej wody

REKLAMA

Krem 2:
1/4 szklanki cukru pudru
500 ml śmietany 36%
250 g mascarpone
1 śmietan-fix
100 g białej czekolady

Dodatkowo:
1 mała paczka herbatników
+ woda z sokiem z cytryny lub herbata do nasączenia biszkoptu

Wykonanie:
Na biszkopt: białka ubijamy na sztywno, łączymy sukcesywnie z cukrem pudrem i mieszamy robotem, aby dobrze się rozpuścił. Dodajemy żółtka – jedno po drugim i przez chwilę ucieramy – jedynie do połączenia produktów. Wsypujemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Biszkopt przelewamy do blaszki wyścielonej pergaminem i pieczemy w 180°C przez ok. 15 minut.

Na krem I: zimną śmietankę miksujemy, a po chwili dodajemy do niej cukier puder połączony z fixem i mieszamy na gęstą masę. Przekładamy mascarpone i przez chwilę miksujemy. Ścieramy czekoladę i mieszamy masę.

Ciasto biszkoptowe poczujemy wodą z cytryną (lub herbatą), a potem smarujemy kremem i umieszczamy herbatniki.

Galaretki rozrabiamy we wrzącej wodzie i przekładamy do nich zamrożone wiśnie i mieszamy. Czekamy, aż masa owocowa zacznie zastygać i równo rozprowadzamy ją na kremie.

Na krem II: odlewamy śmietankę w ilości ok. 1/4 szklanki i solidnie ją podgrzewamy. Wrzucamy do niej kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.

REKLAMA

Do pozostałej porcji zimnej śmietanki dodajemy cukier puder i fix, ubijamy na sztywną masę. Dokładamy mascarpone i miksujemy przez chwilę. Na koniec kontynuujemy miksowanie i dolewamy powoli płynną czekoladę. Masę rozmieszczamy na wierzchu deseru i wkładamy go do chłodziarki najlepiej na całą noc. Ozdabiamy wiórkami czekolady i podajemy, smacznego.

REKLAMA