Ciasto Szympans – przepis. Tak pyszne, że zaraz zrobisz kolejne

ciasto Szympans
fot. screen Youtube / Prosty przepis na

Popisowe ciasto Szympans to frykas, który zachwyci wszystkich już po pierwszym kęsie. Recepturę warto zachować, bo ten czekoladowy specjał wyśmienicie pasuje na rozmaite uroczystości. Poznaj prosty przepis na apetyczne ciasto Szympans. To będzie prawdziwy przebój wśród domowych wypieków.

REKLAMA

Szympans to smakowity deser czekoladowy. Składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego dżemem porzeczkowym i kremem czekoladowym, natomiast wierzch ciasta jest oblany czekoladą z dodatkiem rodzynek. Na stworzenie tej fantastycznej kompozycji warto zarezerwować sobie trochę więcej czasu. Deser powstaje z samych przystępnych produktów, które znajdują się w niemal każdym sklepie spożywczym. Rodzynki można namoczyć zarówno w wódce, jak i w innym trunku, np. whisky czy brandy. Jeżeli deserem będziesz częstować dzieci, to zrezygnuj z dodatku alkoholu.

Przepis na ciasto Szympans

Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
8 jajek
1/2 szklanki kakao

Krem czekoladowy:
200 g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru
3 szklanki mleka
1/2 szklanki kakao
2 żółtka
100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

REKLAMA

Wierzch:
70 g kostki masła
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
50 ml wódki
200 g rodzynek + 2 szklanka wrzątku
niewielki słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie:
Rodzynki zalej wrzątkiem, dodaj wódkę i wymieszaj. Przykryj i odstaw na 5 godzin. Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno, nieustannie miksując, partiami wsypuj cukier – mieszaj, aż się rozpuści. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj, aż powstanie jednolita masa.

REKLAMA

Powoli dodawaj mąkę połączoną z kakao i lekko wymieszaj do połączenia. Ciasto przelej do blaszki, w której znajduje się papier pergaminowy, piecz w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez pół godziny. Wyjmij, odstaw do wystudzenia i przekrój na dwa 2 blaty. Do rondelka dodaj 2 szklanki mleka i cukier, zagotuj. Do reszty mleka wsyp obydwie mąki i dodaj żółtka. Wymieszaj i wlej do gotującego się nabiału. Zmniejsz gaz i gotuj na niewielkiej mocy ognia, bez przerwy mieszając, aż uzyskasz gęsty budyń. Naczynie odstaw z palnika i daj masie ostygnąć. Miękkie masło utrzyj robotem na puch, a potem sukcesywnie dodawaj budyń i miksuj, aż uzyskasz aksamitny krem. Pomału wsypuj kakao i miksuj do połączenia składników.

Wlej rozpuszczoną czekoladę i chwilę miksuj. Jeden blat ciasta biszkoptowego umieść w formie i równo rozprowadź na nim dżem porzeczkowy. Rozsmaruj też połowę kremu czekoladowego i przykryj deser drugim biszkoptem. Posmaruj go dżemem, a potem resztą czekoladowej masy.

Przygotuj polewę – wrzuć do rondelka masło i połamaną czekoladę, podgrzewaj składniki na niedużym ogniu i mieszaj do rozpuszczenia. Wsyp odsączone rodzynki i wymieszaj. Równomiernie rozmieść polewę na wierzchu ciasta. Formę włóż do chłodziarki na kilka godzin. Smacznego.



Czytaj też: Ciasto Niebo jabłkowo-orzechowe. Smakuje podwójnie dobrze

Podziel się: