
„Truskawkowe wspomnienie” to smaczne i eleganckie ciasto, którego bohaterem są – jak wskazuje nazwa – truskawki. Słodycz robi się bardzo łatwo, a rezultat zachwyca. Nie do pomyślenia jest to, że z tak pospolitych składników można stworzyć takie cudo. Poznaj niesamowity przepis Heni Foks na ciasto bez pieczenia z truskawkami.
Przepisy na desery z truskawkami można liczyć cały dzień. Największym uznaniem wśród łasuchów cieszy się sernik na zimno, ciasto jogurtowe czy drożdżowe. Do tego kompletu warto też dołączyć ten przysmak od Heni Foks. Zajmuje miejsce na podium, jeśli chodzi o estetykę, smak i łatwość przygotowania.
Delikatnie ciasto truskawkowe bez pieczenia to uciecha dla zmysłów i wybawienie, gdy nagle przyjdzie ochota na spałaszowanie czegoś słodkiego. Czasem sytuacja, np. wizyta gości, zmusza nas do przygotowania czegoś do kawy. Prędzej wyczarować ten deser, niż zajść i wrócić ze sklepu. Sprawdź przepis na smakowite ciasto sezonowe, które czaruje wyglądem i uszczęśliwia smakiem.
Przepis Heni Foks na ciasto „Truskawkowe wspomnienie”
Składniki:
okrągłe biszkopty
500 g serka homogenizowanego
3 galaretki truskawkowe
3/4 szklanki cukru pudru
200 ml śmietanki kremówki 30%
400 g truskawek
3 truskawki do ozdoby
płatki migdałów do ozdoby
Sposób przygotowania:
Galaretki zalej 1 szklanką wrzątku (250 ml) i mieszaj, aż się roztopią. Ostudź.
Truskawki zmiksuj na gładki mus.
Kremówkę ubijaj z cukrem na sztywno, a potem przekładaj zastygającą, ale nadal płyną galaretkę. Dokładaj serek homogenizowany i mus owocowy, miksuj dalej na jednolite ciasto.
Dno okrągłej blachy o średnicy 21 cm wyłóż biszkoptami i rozprowadź na nich masę, którą przygotowałeś. Na wierzchu ułóż 3 truskawki, a krawędzie deseru ozdób migdałami. Smacznego.
Czytaj też: Takiego ciasta jeszcze nie jadłeś. „Salceson” bije na głowę swoim smakiem