Wafelki opanowały już cały świat, a łasuchy lubią je chrupać na okrągło. Pojawiają się na imprezach, przyjęciach i oczywiście w naszych kuchennych szufladach. Mało kto wie, że można z nich stworzyć szybkie i znakomite ciasto bez pieczenia o nazwie „Wafelek”. Przepis polecany jest zwłaszcza mało uzdolnionym cukiernikom, którzy chcieliby bez wysiłku zaimponować swoim bliskim.
Ciasto Wafelek jest lepsze niż nie jeden tort. Każdy poprosi o przepis
Przyznaj, talerzyk z wafelkami nie ucieszyłby cię tak bardzo, jak domowy wypiek. Jeśli nie chcesz godzinami stać w kuchni, to przecież masz do dyspozycji łatwe przepisy na ciasta bez pieczenia. Oto jeden z nich.
Propozycja na weekendowy deser
Ciasto „Wafelek” to prostota połączona z elegancją. Wystarczy ułożyć namoczone w mleku ciasteczka w formie, a potem zalać oddzielnie ugotowanym budyniem i pyszny deser gotowy!
Przepis na ciasto bez pieczenia „Wafelek”
Lista składników:
2 opakowania budyniu malinowego (lub o innym smaku),
700 ml mleka do budyniu,
1 kg wafelków o smaku śmietankowym,
200 ml mleka do namaczania ciastek.
Do dekoracji:
listki mięty,
wiórki kokosowe,
dowolne owoce.
Wykonanie:
Wafelki dzielimy tak, by były takiej samej wielkości, jak krawędź blachy. Na spodzie tortownicy rozkładamy pergamin. Maczamy w mleku wafelki i rozmieszczamy na sztorc. Blaszka powinna być nimi dokładnie zapełniona.
Budynie malinowe wsypujemy do naczynia, łączymy z mlekiem i mieszamy, aby rozbić wszystkie grudki. Przelewamy do miski i gotujemy na gęstą masę. Zalewamy nią ciasteczka w blaszce. Osłaniamy całość folią spożywczą i wkładamy do chłodziarki na 2 godz.
W tym czasie budyń powinien się ostudzić, a ciastka zmięknąć. Wtedy możemy zdjąć obwódkę z blachy i pokroić deser na porcje. Posypujemy go wiórkami kokosa i owocami. Na koniec dekorujemy świeżymi listkami mięty. Smacznego.