REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto Wafelek to raj dla smakoszy. Pyszne i szybkie

Ciasto Wafelek to raj dla smakoszy. Pyszne i szybkie

ciasto bez pieczenia z wafelków
fot. screen Youtube / @leckerundschon

Wafelki opanowały już cały świat, a łasuchy lubią je chrupać na okrągło. Pojawiają się na imprezach, przyjęciach i oczywiście w naszych kuchennych szufladach. Mało kto wie, że można z nich stworzyć szybkie i znakomite ciasto bez pieczenia o nazwie „Wafelek”. Przepis polecany jest zwłaszcza mało uzdolnionym cukiernikom, którzy chcieliby bez wysiłku zaimponować swoim bliskim.

REKLAMA

Ciasto Wafelek jest lepsze niż nie jeden tort. Każdy poprosi o przepis

Przyznaj, talerzyk z wafelkami nie ucieszyłby cię tak bardzo, jak domowy wypiek. Jeśli nie chcesz godzinami stać w kuchni, to przecież masz do dyspozycji łatwe przepisy na ciasta bez pieczenia. Oto jeden z nich.

Propozycja na weekendowy deser

Ciasto „Wafelek” to prostota połączona z elegancją. Wystarczy ułożyć namoczone w mleku ciasteczka w formie, a potem zalać oddzielnie ugotowanym budyniem i pyszny deser gotowy!

Przepis na ciasto bez pieczenia „Wafelek”

Lista składników:
2 opakowania budyniu malinowego (lub o innym smaku),
700 ml mleka do budyniu,
1 kg wafelków o smaku śmietankowym,
200 ml mleka do namaczania ciastek.

REKLAMA

Do dekoracji:
listki mięty,
wiórki kokosowe,
dowolne owoce.

Wykonanie:
Wafelki dzielimy tak, by były takiej samej wielkości, jak krawędź blachy. Na spodzie tortownicy rozkładamy pergamin. Maczamy w mleku wafelki i rozmieszczamy na sztorc. Blaszka powinna być nimi dokładnie zapełniona.

Budynie malinowe wsypujemy do naczynia, łączymy z mlekiem i mieszamy, aby rozbić wszystkie grudki. Przelewamy do miski i gotujemy na gęstą masę. Zalewamy nią ciasteczka w blaszce. Osłaniamy całość folią spożywczą i wkładamy do chłodziarki na 2 godz.

REKLAMA

W tym czasie budyń powinien się ostudzić, a ciastka zmięknąć. Wtedy możemy zdjąć obwódkę z blachy i pokroić deser na porcje. Posypujemy go wiórkami kokosa i owocami. Na koniec dekorujemy świeżymi listkami mięty. Smacznego.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA