Sezon na borówki rozpoczęty. Granatowe kuleczki zerwane prosto z krzaczka smakują najlepiej. Są smaczne, zdrowe i doskonale pasują do deserów, o czym za chwilę sam się przekonasz, testując przepis na słodki kruchy deser. On zadowoli podniebienia nawet najwybredniejszych smakoszy.
Ciasto z owocowym akcentem
Placek z borówkami to słodka przyjemność w sam raz na lato. Wygląda i smakuje obłędnie. A osoby, które degustowały ten specjał, uważają, że smakuje milion razy lepiej od gotowców z cukierni.
Latem przyroda ofiaruje nam mnóstwo owoców. Bazarki są załadowane truskawkami, porzeczkami, malinami, czy brzoskwiniami. Ponieważ wystartował sezon na borówki amerykańskie, warto zaopatrzyć się w skrzyneczkę owoców i zrobić z nich coś ekstra. Domowe ciasto prezentuje się smakowicie i jest nieziemsko smaczne. Zrób je według tego przepisu, a na pewno się uda.
Przepis na ciasto z borówkami
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła
150 g borówek
1 paczka cukru waniliowego
3 łyżki cukru
5 jajek
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
2 paczki budyniu śmietankowego
sól
Wykonanie:
W naczyniu umieszczamy mąkę, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i trochę soli. Dokładamy masło, 5 żółtek i zaczynamy zagniatać spójne i aksamitne ciasto. Odkrawamy ⅓ masy wsadzamy ją do chłodziarki. Natomiast dużą porcję rozwałkowujemy i przykładamy do blaszki prostokątnej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy przez 15 minut.
Na krem: białka z 5 jajek miksujemy z odrobiną soli na sztywno. Utrwalamy ją cukrem (¾ szklanki). Dodajemy olej i oba budynie, znów mieszamy.
Płuczemy borówki i posypujemy mąką, a potem rozkładamy na podpieczonym cieście. Teraz rozprowadzamy na nich pianę.
Wyjmujemy drugą część ciasta z chłodziarki i ścieramy na tarce. Rozsypujemy skrawki na powierzchni deseru i ponownie pieczemy, ale tym razem w temp. 180°C przez 40-45 minut. Po wystygnięciu dzielimy wypiek na porcje i częstujemy wszystkich.