Pandemia kolejny raz sprzyja domowemu pichceniu. Znów coraz więcej czasu spędzamy w domach i nie zawsze mamy wszystkie składniki pod ręką, aby wyczarować wyrafinowane dania. Dlatego właśnie w interencie krąży przepis na ciasto, do którego używa się majonezu.
To niezwykle proste ciasto, które wygląda imponująco, ale prawie nie wymaga wysiłku. W przepisie znajduje się majonez i masa piekarnicza. Tradycyjne mieszanki sklepowe wymagają dodania oleju, wody i jajek.
Biorąc pod uwagę, że majonez robi się z oleju i jajek, można go na spokojnie i z powodzeniem wykorzystać. Ocet lub sok z cytryny w majonezie powinny dodać wypiekowi kwaskowatości, która doskonale podbije smak czekolady.
Na opakowaniu z mieszkanką piekarniczą znajduje się wymagana ilość oleju i jajek, które można zastąpić taką samą ilością majonezu. Jeśli mówi się o dodaniu 150 ml oleju, zamień to na 150 g majonezu. W ten sposób można uzyskać najbardziej wilgotne ciasta na świecie.