Ciasto z mlecznej czekolady to prawdziwa bomba czekoladowa – bazuje na białej i mlecznej czekoladzie. Ten przepis spodoba się zwłaszcza dzieciom, bo smak tego ciasta jest tak pyszny, że ciężko przejść obojętnie!
Jest błyskawiczne w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników. Poradzi sobie z tym przepisem każdy początkujący kucharz. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję – jest obłędne w smaku!
Ciasto z mlecznej czekolady – niezwykle smaczne. Przepis
Składniki:
Biszkopt:
» 6 białek jaj
» 6 żółtek
» 1 proszek do pieczenia
» 6 łyżek cukru
» 6 łyżek mąki
» 4 łyżki kakao w proszku
» 6 łyżek ciepłej wody
Krem z białą czekoladą:
» 1 litr mleka
» 100 g mąki
» 70 g cukru
» 100 g białej czekolady
» 200 g margaryny lub masła
Czekoladowe ganache:
» 200 g mlecznej czekolady
» 5 łyżek mleka
» 1 łyżka cukru
» 150 g margaryny lub masła
Jak je przygotować?
Krem z białej czekolady: Do miski dodaj cukier i mąkę, następnie dolej 200 ml mleka i wymieszaj trzepaczką. Do garnka wlej pozostałe mleko – 800 ml – i zagotuj. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia i dodaj wymieszane wcześniej składniki, a potem podgrzewaj znów na średnim ogniu. Miksuj mikserem, do momentu, aż masa zrobi się gęsta i dodaj białą czekoladę. Zdejmij z ognia i ciągle mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Przelej do miski, a następnie odstaw do przestygnięcia. Gdy ostygnie, lekko zmiksuj, a następnie dodawaj masło lub margarynę i ciągle miksuj, aż masa będzie gładka.
Biszkopt: Do miski wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a potem wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka ubijaj, a następnie dodawaj po jednej łyżce cukru ciągle miksując, aż uzyskasz kogel-mogel. Dolej ciepłą wodę i krótko miksuj, a na koniec wsyp mąkę i ponownie zmiksuj. Dodaj do żółtek ubitą pianę z białek i wymieszaj już łyżką. Masę wlej do formy o wymiarach 24 x 37 i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu, gdy ostygnie, przekrój go na dwa placki.
Ganache: W garnku umieść czekoladę, margarynę lub masło, łyżkę cukru i mleko. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż składniki się roztopią, następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Na jeden placek biszkoptu i rozłóż połowę kremu z białej czekolady, następnie polej ganache. Rozłóż pozostały krem na ganache, przykryj drugim plackiem biszkoptowym i polej jego wierzch ganache. I gotowe! Smacznego!