Ciasto z mlecznej czekolady – zachwyci każdego swoim smakiem!

ciasto z mlecznej czekolady
YouTube | Natašine Slastice

Ciasto z mlecznej czekolady to prawdziwa bomba czekoladowa – bazuje na białej i mlecznej czekoladzie. Ten przepis spodoba się zwłaszcza dzieciom, bo smak tego ciasta jest tak pyszny, że ciężko przejść obojętnie! 

REKLAMA

Jest błyskawiczne w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników. Poradzi sobie z tym przepisem każdy początkujący kucharz. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję – jest obłędne w smaku!

Ciasto z mlecznej czekolady – niezwykle smaczne. Przepis

ciasto z mlecznej czekolady
YouTube | Natašine Slastice

Składniki:

Biszkopt:

» 6 białek jaj

» 6 żółtek

» 1 proszek do pieczenia

» 6 łyżek cukru

» 6 łyżek mąki

» 4 łyżki kakao w proszku

» 6 łyżek ciepłej wody

Krem z białą czekoladą:

» 1 litr mleka

» 100 g mąki

» 70 g cukru

» 100 g białej czekolady

» 200 g margaryny lub masła

Czekoladowe ganache: 

» 200 g mlecznej czekolady

» 5 łyżek mleka

» 1 łyżka cukru

» 150 g margaryny lub masła

REKLAMA

Jak je przygotować?

Krem z białej czekolady: Do miski dodaj cukier i mąkę, następnie dolej 200 ml mleka i wymieszaj trzepaczką. Do garnka wlej pozostałe mleko – 800 ml – i zagotuj. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia i dodaj wymieszane wcześniej składniki, a potem podgrzewaj znów na średnim ogniu. Miksuj mikserem, do momentu, aż masa zrobi się gęsta i dodaj białą czekoladę. Zdejmij z ognia i ciągle mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Przelej do miski, a następnie odstaw do przestygnięcia. Gdy ostygnie, lekko zmiksuj, a następnie dodawaj masło lub margarynę i ciągle miksuj, aż masa będzie gładka.

 Biszkopt: Do miski wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a potem wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka ubijaj, a następnie dodawaj po jednej łyżce cukru ciągle miksując, aż uzyskasz kogel-mogel. Dolej ciepłą wodę i krótko miksuj, a na koniec wsyp mąkę i ponownie zmiksuj. Dodaj do żółtek ubitą pianę z białek i wymieszaj już łyżką. Masę wlej do formy o wymiarach 24 x 37 i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu, gdy ostygnie, przekrój go na dwa placki.

REKLAMA

Ganache: W garnku umieść czekoladę, margarynę lub masło, łyżkę cukru i mleko. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż składniki się roztopią, następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia.

Na jeden placek biszkoptu i rozłóż połowę kremu z białej czekolady, następnie polej ganache. Rozłóż pozostały krem na ganache, przykryj drugim plackiem biszkoptowym i polej jego wierzch ganache. I gotowe! Smacznego!

Udostępnij: