REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto z prażonymi migdałami. Tak pyszne, że rozpływa się w ustach!

Ciasto z prażonymi migdałami. Tak pyszne, że rozpływa się w ustach!

ciasto z prażonymi migdałami
YouTube | Natašine Slastice

Ciasto z prażonymi migdałami to błyskawiczny i obłędny w smaku deser. Zachwyci każdego nie tylko smakiem, ale też pięknym wyglądem na talerzu. Nie wymaga wielu składników, dlatego idealnie sprawdzi się w przypadku, gdy zmierzają do nas niespodziewani goście. Poznaj przepis!

REKLAMA

To ciasto z pewnością zaskoczy każdego. Jest tak pyszne, że dosłownie rozpływa się w ustach, a wszystko to za sprawą prażonych migdałów połączonych ze śmietaną i ciastem francuskim. To połączenie smakowe sprawia, że ciasto migiem znika z talerza! Bliscy i przyjaciele będą zachwyceni i na pewno poproszą o niejedną dokładkę!

Ciasto z prażonymi migdałami – pyszne i szybkie. Przepis

ciasto z prażonymi migdałami
YouTube | Natašine Slastice

Składniki:

» 250 g ciasta francuskiego

» 1 jajko

» 60 g cukru

» 200 ml mleka

» 20 g mąki

» 1 cukier wanilinowy

» 30 g margaryny lub masła

» 200 ml śmietany 36%

» 100 g migdałów

Przygotowanie: 

Do garnka wrzuć jajko i cukier, następnie zmiksuj mikserem na puszysty i gładki kogel-mogel. Wsyp mąkę, cukier wanilinowy i mleko oraz zmiksuj do momentu połączenia się składników. Zagotuj całość i jednocześnie miksuj mikserem, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj pokrojone masło lub margarynę i miksuj, aż wszystko się połączy i masa będzie gładka i jednolita. Przełóż masę do miski, następnie przykryj folią spożywczą i odstaw do przestudzenia.

Blat kuchenny podsyp mąką, następnie połóż ciasto francuskie i rozwałkuj je bardzo cienko, potem wykrój nożem na 14 cieniutkich paseczków. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, połóż wykrojone paski ciasta francuskiego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut. Podpraż migdały na patelni. Śmietankę ubij na krem. Wystudzoną wcześniej masę zmiksuj do czasu, aż stanie się gładka, a potem dodaj ubitą śmietankę i zmiksuj na najniższych obrotach.

Na papierze do pieczenia wyłóż równą warstwę kremu tworząc niewielki prostokąt, następnie ułóż 5 pasków ciasta francuskiego i powtórz tę czynność jeszcze 2 razy – deser musi mieć 3 warstwy.

ciasto z prażonymi migdałami
YouTube | Natašine Slastice

Zawiń papier do pieczenia tak, jakbyś zwijał roladę i odstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmij z lodówki i posyp całe ciasto prażonymi migdałami i gotowe! Smacznego!

Zobacz również:

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA