Ciasto z prażonymi migdałami to błyskawiczny i obłędny w smaku deser. Zachwyci każdego nie tylko smakiem, ale też pięknym wyglądem na talerzu. Nie wymaga wielu składników, dlatego idealnie sprawdzi się w przypadku, gdy zmierzają do nas niespodziewani goście. Poznaj przepis!
To ciasto z pewnością zaskoczy każdego. Jest tak pyszne, że dosłownie rozpływa się w ustach, a wszystko to za sprawą prażonych migdałów połączonych ze śmietaną i ciastem francuskim. To połączenie smakowe sprawia, że ciasto migiem znika z talerza! Bliscy i przyjaciele będą zachwyceni i na pewno poproszą o niejedną dokładkę!
Ciasto z prażonymi migdałami – pyszne i szybkie. Przepis
Składniki:
» 250 g ciasta francuskiego
» 1 jajko
» 60 g cukru
» 200 ml mleka
» 20 g mąki
» 1 cukier wanilinowy
» 30 g margaryny lub masła
» 200 ml śmietany 36%
» 100 g migdałów
Przygotowanie:
Do garnka wrzuć jajko i cukier, następnie zmiksuj mikserem na puszysty i gładki kogel-mogel. Wsyp mąkę, cukier wanilinowy i mleko oraz zmiksuj do momentu połączenia się składników. Zagotuj całość i jednocześnie miksuj mikserem, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj pokrojone masło lub margarynę i miksuj, aż wszystko się połączy i masa będzie gładka i jednolita. Przełóż masę do miski, następnie przykryj folią spożywczą i odstaw do przestudzenia.
Blat kuchenny podsyp mąką, następnie połóż ciasto francuskie i rozwałkuj je bardzo cienko, potem wykrój nożem na 14 cieniutkich paseczków. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, połóż wykrojone paski ciasta francuskiego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut. Podpraż migdały na patelni. Śmietankę ubij na krem. Wystudzoną wcześniej masę zmiksuj do czasu, aż stanie się gładka, a potem dodaj ubitą śmietankę i zmiksuj na najniższych obrotach.
Na papierze do pieczenia wyłóż równą warstwę kremu tworząc niewielki prostokąt, następnie ułóż 5 pasków ciasta francuskiego i powtórz tę czynność jeszcze 2 razy – deser musi mieć 3 warstwy.
Zawiń papier do pieczenia tak, jakbyś zwijał roladę i odstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmij z lodówki i posyp całe ciasto prażonymi migdałami i gotowe! Smacznego!
Zobacz również: