Ciasto z rabarbarem – puszyste i wilgotne. Przygotujesz je ekspresowo

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem to przepyszny deser, który przygotujesz błyskawicznie. Jest pyszne i bardzo aromatyczne. Poznaj rewelacyjny przepis!

   

Rabarbar jest bogaty w cenne dla naszego organizmu witaminy: A, C oraz E. To świetny dodatek do ciast i deserów, dlatego warto go wykorzystać i przygotować pyszny wypiek. Ten smak z pewnością pokochają wszyscy!

Ciasto z rabarbarem – najlepszy i szybki przepis

Ciasto z rabarbarem

Składniki: 

» 180 g jogurtu naturalnego
» 3 szklanki mąki pszennej
» 1 szklanka cukru
» 1 cukier wanilinowy
» 3 jajka
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 szklanka oleju
» około 500 g łodyg rabarbaru

   

Przygotowanie:

Jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski dodaj jogurt naturalny, następnie przesiej mąkę i dodaj ją do miski z jogurtem.

Wsyp cukier, cukier wanilinowy, a potem wbij jajka i dodaj proszek do pieczenia oraz olej. Wymieszaj wszystko łyżką, aż składniki się połączą. Nie miksuj mikserem.

Łodygi rabarbaru umyj, następnie pokrój na niewielkie kawałki. Przygotowane wcześniej ciasto wlej do blaszki (20×30) i wyrównaj powierzchnię.

   

Poukładaj na wierzchu ciasta kawałki rabarbaru, a potem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40-50 minut.

Sprawdzaj patyczkiem pod koniec pieczenia czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu pozwól mu ostygnąć, a na koniec posyp cukrem pudrem. I gotowe! Smacznego!

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę