REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto Żar Tropików – proste, a genialne. Po chwili nie ma go...

Ciasto Żar Tropików – proste, a genialne. Po chwili nie ma go na stole

ciasto Żar tropików
fot. screen Youtube / Henia Foks

Żar Tropików to proste i jednocześnie efektowne ciasto biszkoptowe przekładane kremem makowym. Mimo unikatowego wyglądu jest łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu. Masa jest lekka, w sam raz słodka, a po spróbowaniu rozpływa się w ustach. Jeśli masz ochotę na domową pyszność w ostatnie dni wakacji, upiecz ten deser z przepisu Heni Foks. Przywołuje letnie wspomnienia i bije na głowę nawet wypieki z cukierni.

REKLAMA

Wyśmienity smak to nie jedyny atut domowego przekładańca z masą makową. Gdy upieczesz całą blachę takiego smakołyku, obdzielisz nim całą rodzinę. Wszyscy najedzą się do syta, a radości nie będzie końca.

Żar Tropików składa się z najprostszego biszkoptu, który po upieczeniu trzeba przekroić równolegle na 2 części. To właśnie między nie trafi pyszna masa z drobinkami maku. Przeobrazi klasyczne ciasto biszkoptowe w rarytas. Zrób deser dokładnie tak samo, jak mistrzyni cukiernictwa Henia Foks. Oto potrzebne składniki i instrukcja przygotowania.

REKLAMA

Przepis na ciasto Żar Tropików

Składniki:
Biszkopt:
pół szklanki cukru
5 niedużych jajek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem makowy:
pół szklanki mielonego maku
250 g masła
1 opakowanie budyniu
pół szklanki cukru pudru
1,5 szklanki mleka

Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek i te pierwsze ubij sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Gdy będą ubite, dodawaj po jednym żółtku i za każdym razem miksuj. Wsyp proszek do pieczenia, obie mąki przesiane przez sitko i trochę kurkumy, w międzyczasie mieszaj ciasto łyżką na spójną masę. Formę o wymiarach 21 cm x 21 cm wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto i piecz je w 170°C przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Biszkopt po upieczeniu przekrój na dwa równe blaty.

REKLAMA

Z mleka, cukru i paczki budyniu zagotuj masę budyniową, którą następnie ostudź. Masło ucieraj do białości. Dodawaj po łyżce chłodnego budyniu. Przełóż mielony mak i miksuj.

Większą część kremu wyłóż na przekrojony biszkopt i przykryj go drugim blatem biszkoptowym, dociśnij. Nasmaruj wierzch resztą kremu, równo go rozprowadzając. Deser wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ewentualnie posyp go startą czekoladą. Smacznego.

REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA