Ciotka wrzuca wafle do wrzątku i robi z tego obłędne cukierki waflowe oblane czekoladą kawową. Smak jest tak pyszny, że nie kupuję już cukierków w sklepie, a robię je sama z przepisu cioci.
Ten przepis jest wyjątkowo prosty i smaczny, a jednocześnie prosty do wykonania. Łączy w sobie waniliowe wafelki, kremowy twaróg i czekoladowo-kawową polewę. Jestem przekonana, że po pierwszym kęsie zapragniesz dokładki i ten przepis zostanie z Tobą na długo.
Ciotka wrzuca wafle do wrzątku – te cukierki są lepsze niż ze sklepu
Składniki:
» 2 szklanki wody
» 7 sztuk wafelków waniliowych
» 150 g twarogu
» 2 łyżki cukru
» 2 opakowania cukru wanilinowego
» 100 g czekolady mlecznej
» 1 łyżka oleju roślinnego
» 2 łyżeczki kawy zaparzonej
» 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Do garnka wlej 2 szklanki wody i zagotuj, następnie wrzuć wafle waniliowe. Gotuj, do momentu, aż całkowicie zmiękną. Ostrożnie przełóż je do miski, a potem dodaj do nich twaróg, 2 łyżki cukru i cukry wanilinowe. Przemieszaj chwilę, a potem zblenduj wszystko na gładką masę. Formuj z masy kulki o wielkości orzecha, możesz też zrobić z nich podłużny kształt. Czekoladę rozpuść z dodatkiem oleju, cukru i kawy, następnie wymieszaj i maczaj gotowe kulki wafelkowe. Układaj na papierze do pieczenia, a potem wstaw do lodówki. I przepyszna przekąska gotowa! Smacznego!