Co będziemy jeść w tym roku? Oto 10 trendów żywieniowych

Początek roku to doskonały moment na wymierzanie nowych trendów żywieniowych. Jeśli zastanawiacie się nad tym, co będzie rządzić na stołach, a co odejdzie w niepamięć, to dobrze trafiliście! Oto 10 trendów żywieniowych w 2021 roku.

   

Produkty poprawiające zdrowie psychiczne
Spożywanie mało przetworzonej żywności, zawierającej różnorodne substancje odżywcze może wspierać zdrowie psychiczne. Błonnik, antyoksydanty, witaminy z grupy B, probiotyki, minerały, dobre tłuszcze – wpływają korzystnie na nastrój.

Żywienie dzieci
To kwestia bardzo ważna w czasie pandemii, gdyż najmłodsi jedzą nie w szkole, ale w domu. Niełatwo jest zadowolić pociechę – potrawa powinna być zdrowa, pożywna i ładnie się prezentować na talerzu. Najbardziej wybrednym dzieciom najlepiej podawać suplementy, aby uzupełniły wszystkie niedobory witamin i minerałów. W 2021 roku, w daniach dla najmłodszych dominować będą rośliny.

   

Produkty od miejscowych dostawców
Lockdown sprawił, że ludzie znowu zaczęli doceniać regionalnych dostawców, a wielu z nich może utracić źródła przychodu. Pokarmy, które oferują rolnicy są zwykle świeższe od tych dostępnych w supermarketach, i mniej negatywnie wpływają na środowisko.

Wzmacniacze odporności
W USA w 2020 roku ludzie kupowali suplementy na wzmacnianie odporności o prawie połowę częściej niż w roku 2019. Uważa się, że ten nurt będzie się rozwijać, a klienci będą wybierali składniki, takie jak: imbir, bez czarny i kurkuma. Mają one właściwości wzmacniające system immunologiczny. Popularna jest też kombucha, oliwa i inne produkty bogate w witaminę C.

   

Żywność od marki z historią
Wszystko wskazuje na to, że w 2021 roku będziemy kupować produkty spożywcze od firm, które są prowadzone przez rodziny i to od pokoleń. Ludzie będą zaopatrywać się w żywność starannie zapakowaną, i taką z bogatą historią oraz objaśnieniem, z jakich składników i w jaki sposób są tworzone.

Zobacz także:  Najlepsza zupa pomidorowa według Jakuba Kuronia. Poznaj przepis!

Rozważna dieta
Wszystkie rygorystyczne diety prawdopodobnie odejdą w niepamięć, bo ludzie bardziej racjonalnie podchodzą do swojego zdrowia. Radykalne ograniczenia nie są w dalszej perspektywie przyjemne ani efektywne (zwykle prowadzą do efektu jojo). Zamiast sięgać po garść suplementów, lepiej jeść zdrową żywność, ponieważ właśnie w niej znajduje się to co najlepsze.

   

Pokarmy dla klimatu
Przypuszcza się, że część osób zwróci uwagę na oddziaływanie danego rodzaju pokarmu na klimat. Przykładem jest dieta, w której ogranicza się pokarmy mięsne lub całkowicie je wyklucza. Zamiast mięsa spożywa się więcej roślin, co ma wpływ na zmniejszenie wydzielania dwutlenku węgla do środowiska.

Gotowe posiłki na zamówienie
Chociaż w dobie pandemii częściej przyrządzaliśmy posiłki w domu, to coraz większym uznaniem cieszą się dania gotowe w pudełkach, wcześniej zamawiane, a potem dostarczane pod same drzwi. Taka forma posiłków często pozwala zaoszczędzić czas.

Fleksitarianizm
To dieta, która polega na ograniczeniu jedzenia mięsa w ciągu całego tygodnia. To dobra alternatywa dla tych, którzy nie umieją albo nie chcą natychmiast rezygnować z mięsa. Można sukcesywnie zamieniać posiłki, a więc raz spożywać pokarmy mięsne, a raz roślinne.

   

Przejrzystość
Jeszcze niedawno firmy nie chciały upubliczniać składników w swoich wyrobach. Dzisiaj ludzie chcą odżywiać się zdrowo, a wiedza na temat składu danego produktu jest dla nich niezwykle istotna. Tym samym na popularności zyskają restauracje i firmy, które podają czytelny i zwięzły spis składników.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

OBSERWUJ ShareInfo.pl na Google News