REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCo zrobić, aby mazurek na Wielkanoc był idealnie kruchy? Podpowiadamy

Co zrobić, aby mazurek na Wielkanoc był idealnie kruchy? Podpowiadamy

kruchy mazurek
fot. screen Youtube / Mała Cukierenka

Mazurki wielkanocne pięknie się prezentują, tym samym stanowią wspaniałą, naturalną ozdobę świątecznego stołu. Jednak poza wyglądem liczy się oczywiście ich smak.

REKLAMA

Mazurki można upiec na rozmaitych rodzajach ciasta, np. ucieranym, biszkoptowym, półkruchym, kruchym, francuskim bądź na waflach. Jednak najpopularniejsze jest ciasto kruche, które uznawane jest za najsmaczniejsze. Niestety często zdarza się, że wielkanocny specjał na kruchym spodzie po upieczeniu jest wyjątkowo twardy. Sprawdź, jak rozwiązać ten problem.

Idealnie kruchy mazurek – jak go przygotować?

Na delikatność kruchego ciasta wpływa kilka czynników. Po pierwsze, ciasto będzie bardziej kruche, jeśli przygotujemy je z samych żółtek, a nie z całych jajek. Możemy dodać żółtka ugotowane, surowe albo jedne i drugie.

Ciasto zamiast na tradycyjnej mące pszennej, możemy upiec na mące krupczatce. Dzięki niej spód nabierze piaskowatości, podobnie zadziała również smalec. Z tego względu warto część masła użytego do ciasta zastąpić właśnie tym tłuszczem. Ogólnie do ciasta należy dodawać zimny tłuszcz, ponieważ wtedy zwiększy się jego kruchość.

REKLAMA

Aby otrzymać kruchy mazurek, nie można też długotrwale zagniatać ciasta. Jak tylko posiekamy masło z mąką, powinniśmy składniki rozkruszyć w palcach na piasek. Później wzbogacamy je o np. śmietanę i żółtka, po czym szybko łączymy produkty na jednolitą masę i umieszczamy ciasto na godzinę w lodówce. Po wyjęciu ciasta z chłodziarki rozwałkowujemy je dość cienko, ale nie podsypujemy go jednak zbyt obficie mąką, ponieważ stwardnieje. Kruche ciasto należy piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Jeśli nastawimy niższą temperaturę, wtedy ze spodu zacznie wyciekać tłuszcz i zrobi się on twardszy.

Kilka cennych wskazówek

W kruchym cieście lepiej sprawdzi się cukier puder zamiast cukru kryształu. Ten drugi zazwyczaj nie zdąży stopnieć podczas zagniatania i pieczenia, więc będzie można go dostrzec w cieście w postaci punkcików. Regularnego podsypywania ciasta mąką też można uniknąć. Wystarczy rozwałkować je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Gdy ciasto zostanie przeniesione na blachę, warto zrobić w nim nakłucia za pomocą widelca. Dzięki temu spód nie wybrzuszy się w trakcie pieczenia. Jeśli podczas pieczenia zaczną tworzyć się bąble powietrza, dobrze jest je natychmiast przekłuć np. wykałaczką.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA