Kruche ciasto z truskawkami. Szybki przepis, który zawsze się udaje

Kruche ciasto z truskawkami
fot. Facebook / SwiatCiastt

Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Deser z truskawkami to dobra propozycja na wykorzystanie tych pysznych owoców w kuchni. Dziś sięgniemy po recepturę na kruche ciasto z dodatkiem truskawek. Zaletą tego przysmaku jest nie tylko jego nieziemski smak, ale także prostota przygotowania. Robi się je niemal błyskawicznie i zawsze się udaje.

REKLAMA

Ciasto kruche z truskawkami

Składniki:
pół kostki masła
1 kg truskawek
3-4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki drobnego cukru

Sposób przygotowania:
Zanim rozpoczniesz pracę nad deserem, odpowiednio wcześniej wyjmij wszystkie niezbędne produkty z lodówki, ponieważ muszą mieć one temperaturę pokojową. Masło wraz z cukrem ubij mikserem na puszysty krem, a po chwili stopniowo dodawaj jajka. Jeśli jajka są małe, użyj 4 sztuk, a jeśli duże – wystarczą 3. Do masy wsyp składniki suche, a więc mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia (przesiej je przez sito).

REKLAMA

Zacznij zagniatać ciasto, a później oderwij z niego mały kawałek na kruszonkę. Większą część ciasta umieść równo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zrób w cieście niewielkie dziurki – wykorzystaj do tego widelec. Na spodzie umieść truskawki (wcześniej umyte, pozbawione szypułek i pokrojone na kawałki), układaj je gęsto, a na końcu posyp odłożoną kruszonką. Kruche ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i piecz około 45 minut. Możesz posypać je cukrem pudrem. Smacznego!

Podziel się: