Co zrobić, aby przedłużyć świeżość rzodkiewki?
fot. Pixabay

Rzodkiewka to jedno z twoich ulubionych warzyw? A czy wiesz, w jaki sposób przedłużyć jej świeżość? Poznaj prosty trik i ciesz się jej wyjątkowym smakiem znacznie dłużej.

Wiosna to czas, kiedy chętniej sięgamy po rzodkiewkę. Jest ona bogactwem składników mineralnych i witamin. Świetnie sprawdza się w surówkach. Można przygotować z jej dodatkiem także pyszny twarożek lub tosty – będą jak znalazł na wiosenne śniadanie. Niestety z rzodkiewką tak już jest, że po paru dniach traci swoją jędrność. Sprawdź, jak temu zapobiec.

Co zrobić, aby przedłużyć świeżość rzodkiewki?

Jeśli przepadasz za rzodkiewką w każdej odsłonie, na pewno przyda ci się ten domowy patent. Z jego pomocą nawet po kilku dniach warzywo wciąż będzie wyglądać apetycznie, a do tego znakomicie smakować. Wystarczy, że rzodkiewki położysz w małym naczyniu i zalejesz je chłodną wodą. Pamiętaj także o tym, aby nie usuwać z nich liści. Dzięki temu zachowają świeżość i soczystość na dłużej.

Rzodkiewka – dlaczego warto ją jeść?

Tak jak wszystkie warzywa, również rzodkiewka ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Nie dziwi więc fakt, że tak wiele osób wprowadza ją do swojej codziennej diety. Warzywo to jest źródłem kwasu foliowego, witaminy C, wapnia i potasu. Spożywane regularne poprawia wygląd skóry, a dzięki obecności błonnika – wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę