Receptura na znakomite tosty francuskie. Przypomnisz sobie smak dzieciństwa

Tosty francuskie

REKLAMA

Tosty francuskie to popularne pieczywo uprzednio obtoczone w mleku oraz jajku, a następnie usmażone na tłuszczu. Na pewno większość osób pamięta je z dzieciństwa. Zazwyczaj mamy (lub babcie) serwowały je swoim dzieciom (lub wnuczkom) na śniadanie. Grzanki można przygotować w dwóch wersjach: słodkiej bądź słonej.

Tosty francuskie możemy serwować z wieloma ciekawymi dodatkami. Do wersji na słodko idealnie pasują: miód, płynna czekolada, dżem lub masło orzechowe. Jeśli chcemy skosztować tostów na słono, udekorujmy je ketchupem bądź dowolnym serem i podajmy z sadzonym jajkiem i bekonem.

REKLAMA

Zrobienie tostów np. na podwieczorek lub śniadanie jest szybkie i banalnie proste – takie fantastyczne danie przygotujemy bez problemu w 30 minut.

Składniki:
2 jajka
¾ szklanki mleka
ulubione pieczywo pszenne (np. chleb, bagietka, rogal, chałka)
sól
masło do smażenia
różne dodatki według uznania (np. owoce, miód, pieczarki, itp.)

REKLAMA

Przygotowanie:
Dowolne pieczywo podziel na mniejsze kromki. Wbij do miseczki 2 jajka, dodaj do nich szczyptę soli i roztrzep za pomocą widelca. W drugim naczyniu umieść mleko. Na początku kromki namocz w mleku, potem przełóż je do miseczki z rozkłóconymi jajkami i starannie obtaczaj.

Na patelni rozgrzej masło i układaj na niej wilgotne tosty. Smaż z obydwu stron na intensywny rumiany kolor. Jeśli podajesz grzanki na słodko, możesz oprószyć je cynamonem i cukrem pudrem. Pasuje do nich także syrop klonowy, bita śmietana, kawałki owoców lub stopiona czekolada. Smacznego.

Udostępnij: