Co zrobić, żeby beza nie opadła i była chrupiąca? Poznaj najlepszy sposób

beza

REKLAMA

Beza to chyba najbardziej prosty w wykonaniu przepis, a w dodatku robi się ją szybko i wymaga tylko 4 składników! Jednak wielu z nas ma problem z wykonaniem tego deseru. Często beza wychodzi miękka, szybko opada i nie jest chrupiąca. Zastanawiasz się gdzie możesz popełniać błąd? Sprawdź, co zrobić żeby beza nie opadła i była chrupiąca. Poznaj najlepszy sposób na bezę!

Beza powinna być bardzo chrupiąca, delikatna, puszysta i bardzo słodka. Do jej wykonania potrzebujemy jedynie czterech składników, które każdy ma w swojej kuchni. Ale nie każdemu udaje się perfekcyjnie wykonać bezę. Po wyjęciu z piekarnika nie jest chrupiąca i bardzo szybko opadła, a po upływie kilku minut mięknie. Dlaczego tak się dzieje? Podpowiadamy!

REKLAMA

Co zrobić żeby beza nie opadła i była chrupiąca? Najlepszy sposób

beza

Chcesz zachwycić bliskich i znajomych pysznym deserem, który będzie prosty i niewymagający? Beza to rewelacyjny pomysł! Zobacz, co zrobić żeby beza była puszysta i chrupiąca? Wystarczy, że będziesz przestrzegać kilku ważnych wskazówek. Oto najlepszy sposób na bezę!

REKLAMA

 Po pierwsze, istotnym elementem jest miska, w której ubijamy białka. Najlepiej użyć miski metalowej lub ewentualnie szklanej. Musi być czysta i sucha. Jeśli chodzi o cukier, to możesz użyć tego klasycznego cukru, ale najlepszy będzie cukier puder. Ważny też jest czas ubijania białek. Nie możesz miksować zbyt długo, ale także zbyt krótko. Jak sprawdzić, czy białka są odpowiednio ubite? Wystarczy, że przechylisz miskę i zaobserwujesz, że jest bardzo sztywna i nie „rusza się z miejsca”. Wtedy możesz wsypać cukier.

Najważniejszą kwestią jest pieczenie i odpowiednia temperatura ponieważ to właśnie ona sprawia, że beza może nie być chrupiąca i opada po wyjęciu z piekarnika.

Przepis na chrupiącą bezę

Składniki:

» 3 białka jaj

» 1 lub 1,5 szklanki cukru pudru

» 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny

» 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

» szczypta soli

REKLAMA

Przygotowanie:

Do miski wbij białka jaj i dodaj odrobinę soli, a następnie miksuj na średnich obrotach przez około 5 minut, a potem zwiększ obroty i miksuj do czasu, aż pianka będzie bardzo sztywna.

Zmniejsz obroty na małe. Dodaj ocet lub sok z cytryny i dodawaj powoli cukier porcjami, nie wsypuj od razu wszystkiego. Masa z białek powinna być gęsta jak ciasto na biszkopt, nie rzadsza. Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj do połączenia się składników.

Blaszkę wysmaruj olejem i połóż na nią papier do pieczenia – dociśnij, aby dobrze przylegał. Wyłóż bezę w dowolnym kształcie i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, termoobieg, na 30 minut.

REKLAMA

Najlepiej smakuje kiedy podana jest z owocami, konfiturami, kremem z mascarpone. Komponuje się idealnie z kwaśnymi smakami dodatków. Wypróbuj tego przepisu – na pewno wyjdzie każdemu!