Co zrobić, żeby wątróbka nie strzelała z patelni? Poznaj trik znanego kucharza Tomasza Strzelczyka. Podzielił się on ze swoimi widzami rewelacyjnym i skutecznym sposobem.
Wątróbka smacznym, ale i pożywnym składnikiem wielu potraw. Nie każdy jest jej fanem, ale często jest to efekt złego przygotowania. Wiele osób zmaga się z jednym problemem – wątróbka zaczyna „strzelać” z patelni podczas smażenia. To prowadzi do nierównego smażenia, utraty soczystości i co najważniejsze, utraty wartości odżywczych. Jak zapobiec strzelaniu wątróbki z patelni? Sposób Tomasza Strzelczyka sprawi, że zapomnisz o tłustych plamach w całej kuchni.
Co zrobić, żeby wątróbka nie strzelała? 1 patent i zapomnisz o pryskaniu
Swoim sposobem na niestrzelającą wątróbkę w trakcie smażenia podzielił się Tomasz Strzelczyk. Na krótkim filmiku, kucharz najpierw kroi na kawałki wątróbkę, następnie umieszcza je w szklanej misce. Zalewa całość gorącą wodą i pozostawia na 1 minutę. Po tym czasie odcedza i odsącza wątróbkę za pomocą ręcznika kuchennego. Na koniec, osuszoną wątróbkę posypuje dość obficie mąką i miesza, a potem smaży bez obawy o pryskanie tłuszczu. Dzięki temu wątróbka jest soczysta, zachowuje swój smak i aromat po obróbce termicznej. Smak jest obłędny. Przepis na wątróbkę znajdziesz tutaj. Zobacz poniżej filmik Strzelczyka, jak przygotowuje wątróbkę.