Cypryjskie klopsiki – lepsze niż kotlety mielone. Obłędny przepis

Cypryjskie klopsiki
YouTube screen | Delicious Boutique Kitchen

Cypryjskie klopsiki to przepyszne danie obiadowe. Z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami tworzą smak nie do opisania. To lepsza wersja kotletów mielonych. Sprawdź przepis. 

REKLAMA

Jeśli nie lubisz nudy w kuchni to przygotuj cypryjskie klopsiki, które skradną serce każdego, kto je spróbuje. Wyglądem przypominają kotlety mielone, ale mają one pewien składnik, który idealnie komponuje się z mięsem. Rewelacyjny przepis znajdziesz poniżej.

Cypryjskie klopsiki podbijają smakiem. Są lepsze niż mielone

Składniki:

» 500 g mięsa mielonego z łopatki
» 4 średnie ziemniaki
» 1 cebula
» świeży pęczek pietruszki
» 2 kromki chleba
» 1 jajko
» po jednej łyżeczce: sól, pieprz, kminek, mięta suszona

REKLAMA

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich oczkach, tak jak na placki ziemniaczane. Odciśnij je z nadmiaru wody. Cebulę zetrzyj na tarce i dodaj od razu do startych ziemniaków. Dodaj też posiekaną pietruszkę oraz pokruszony chleb, jajko oraz przyprawy. Na koniec dodaj mięso mielone i wyrób. Formuj klopsiki o dowolnym kształcie i wielkości, a następnie smaż na patelni z dodatkiem tłuszczu.

Podawaj z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami, albo surówką. Smacznego!

REKLAMA

Podziel się: