Cytryna najczęściej kojarzy się z dodatkiem do herbaty, zaś sok z niej – z uzupełnieniem do podanej na stół ryby. Ten owoc ma jednak wiele więcej praktycznych zastosowań, nie tylko kulinarnych.

Każda gospodyni wie, jak szerokie jest zastosowanie soku cytrynowego w kuchni, ale nie każda zdaje sobie sprawę z tego, że włożenie cytryny na kilkanaście minut do bardzo ciepłej – ale nie wrzącej – wody pozwoli na uzyskanie go o wiele więcej z jednego owocu. Identyczny skutek daje ugniatanie cytryny przed użyciem i wyciskaniem lub jej turlanie po blacie.

Chcesz, by twoje składniki na sałatkę warzywną nie ciemniały i na długo zachowały atrakcyjny wygląd? Zapewni to skropienie sokiem z cytryny startego selera czy jabłka, jak również oczyszczonych grzybów, zwłaszcza pieczarek, ale także obranych i pokrojonych bananów czy gruszek.

Mięso natarte sokiem z cytryny podczas smażenia czy pieczenia szybciej stanie się miękkie i bardziej aromatyczne, z kolei mięso z kurczaka zachowa wilgotność i delikatny smak. A jeśli chcesz w przyszłości zapobiec pękaniu skorupek gotowanych jajek, po prostu dodaj do wody odrobinę soku z cytryny, co zapobiegnie wypłynięciu z uszkodzonej skorupki białka jaj.

Niewielką ilość cytrynowego soku można dodać również do wody, w której gotujemy warzywa. Buraki czy cebula zachowają dzięki temu naturalne kolory, a kalafiory nie będą ciemniały. Sok z cytryny pomoże także w odświeżaniu trochę już przywiędniętych liści sałat. W tym celu należy zanurzyć je w wodzie z dodatkiem soku cytrynowego.

Sok z cytryny to również świetny sposób na pozbycie się z deski do krojenia mało atrakcyjnych zapachów, takich jak z cebuli, z ryb czy z czosnku. Wystarczy przetrzeć nim powierzchnię deski.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Zuzanna Stańczyk

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Polityka, Wiadomości, Zdrowie, Świat