Czego nie wolno podgrzewać w mikrofalówce?

Podgrzewanie w mikrofalówce jest bardzo szybkie i wygodne. Okazuje się jednak, że nie wszystko można w niej podgrzewać. Niektóre potrawy po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Co ciekawe, w mikrofalówce nie wolno podgrzewać ryżu! Ryż zawiera zaskakującą ilość toksycznych bakterii znanych jako Bacillus cereus. Pozostawiony w temperaturze pokojowej po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej prowadzi do zatrucia pokarmowego. Dlaczego to się dzieje? Jak informuje redakcja Wprost ma to związek z ciepłym, wilgotnym środowiskiem ryżu, które jest żyzną przestrzenią do rozmnażania się mikroorganizmów.

Czytaj także:  Jak wyciąć wzór w dyni na Halloween?

Nie wolno także podgrzewać zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak, jarmuż czy seler. Zawierają azotany, które po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej mają szansę przekształcić się w nitrozoaminy, czyli rakotwórcze związki. Z tego samego powodu w mikrofalówce nie wolno podgrzewać buraków.

Innym produktem, który trzeba spożywać świeży są grzyby. Zawierają dużo krótko żyjących białek, które bardzo szybko się psują. Jeśli nie zostaną natychmiast zjedzone, mogą zawierać szkodliwe bakterie. Co najważniejsze – kuchence mikrofalowej nie wolno podgrzewać żadnych produktów dla niemowląt!

Czytaj także:  Czym jest czerwony pływ wypływający z mięsa? To nie krew!