Czy jest sens kupować suszarkę do grzybów?

REKLAMA

Miłośnicy grzybobrania, często decydują się suszyć grzyby. Wtedy pojawia się pytanie, w jaki sposób to robić? Przydatna może okazać się suszarka do grzybów. Czy rzeczywiście, sprawdza się w tej roli czy jest niepotrzebnym akcesorium kuchennym?

Suszarka do grzybów, służy do profesjonalnego suszenia różnych produktów. Pozwala na pozbawienie ich 70-80% wody. Przed zakupem, należy jednak zastanowić się jaką suszarkę kupić, aby spełniała swoje funkcje. Suszarka o pojemności około 10 l wystarczy na wysuszenie dużego koszyka grzybów.

REKLAMA

Suszarki mają zwykle od 100 do 400W. Niższa moc związana jest z dłuższym czasem suszenia, który może trwać do 15 godzin, a także większym ryzykiem przypalenia produktów. Grzyby (np. podgrzybki) suszy się średnio około 6 godzin, ale już suszenie maślaków będzie o wiele dłuższe, bo mają w sobie więcej wody.

Suszarka działa na tej zasadzie, że w podstawie urządzenia znajduje się grzałka, która rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Wentylator wypycha gorące powietrze do góry, dzięki czemu dociera ono do kolejnych pięter. Temperatura suszenia wynosi zwykle między 40 a 70 stopni Celsjusza.

REKLAMA

Poza suszeniem grzybów, suszarka może służyć do suszenia owoców, warzyw i ziół. Taki doskonały pomysł prezent dla osoby, która interesuje się zielarstwem, zdrową żywnością i lubi zbierać grzyby.
Suszarka kosztuje około 150-200 zł, w zależności od pojemności. Dlatego warto mieć na uwadze, że suszarki nie używa się często, dlatego można rozważyć pożyczanie jej od czasu do czasu od znajomych.

Podziel się: