Czy jest sens kupować suszarkę do grzybów?

Miłośnicy grzybobrania, często decydują się suszyć grzyby. Wtedy pojawia się pytanie, w jaki sposób to robić? Przydatna może okazać się suszarka do grzybów. Czy rzeczywiście, sprawdza się w tej roli czy jest niepotrzebnym akcesorium kuchennym?

   

Suszarka do grzybów, służy do profesjonalnego suszenia różnych produktów. Pozwala na pozbawienie ich 70-80% wody. Przed zakupem, należy jednak zastanowić się jaką suszarkę kupić, aby spełniała swoje funkcje. Suszarka o pojemności około 10 l wystarczy na wysuszenie dużego koszyka grzybów.

Suszarki mają zwykle od 100 do 400W. Niższa moc związana jest z dłuższym czasem suszenia, który może trwać do 15 godzin, a także większym ryzykiem przypalenia produktów. Grzyby (np. podgrzybki) suszy się średnio około 6 godzin, ale już suszenie maślaków będzie o wiele dłuższe, bo mają w sobie więcej wody.

   

Suszarka działa na tej zasadzie, że w podstawie urządzenia znajduje się grzałka, która rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Wentylator wypycha gorące powietrze do góry, dzięki czemu dociera ono do kolejnych pięter. Temperatura suszenia wynosi zwykle między 40 a 70 stopni Celsjusza.

Poza suszeniem grzybów, suszarka może służyć do suszenia owoców, warzyw i ziół. Taki doskonały pomysł prezent dla osoby, która interesuje się zielarstwem, zdrową żywnością i lubi zbierać grzyby.
Suszarka kosztuje około 150-200 zł, w zależności od pojemności. Dlatego warto mieć na uwadze, że suszarki nie używa się często, dlatego można rozważyć pożyczanie jej od czasu do czasu od znajomych.

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

OBSERWUJ ShareInfo.pl na Google News