Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Kto nie powinien jej pić?

Kawa zbożowa przez wiele osób, jest postrzegana jako zdrowsza alternatywa prawdziwej kawy. W końcu mogą pić ją nawet dzieci. Czy rzeczywiście tak jest?

REKLAMA

Kawa zbożowa wytwarzana jest z palonych ziaren żyta, pszenicy lub jęczmienia, a niekiedy także z korzenia mniszka, buraka cukrowego lub cykorii. W niektórych regionach substytuty kawy przygotowuje się z nasion kozieradki lub łubinu.

Kawa zbożowa ma pewne właściwości prozdrowotne. W przeciwieństwie do prawdziwej kawy nie ma w swoim składzie kofeiny. Dlatego można ją pić niezależnie od wieku i od stanu zdrowia. Co więcej – naturalna kawa zbożowa nie zawiera konserwantów ani barwników. Do tego jest napojem niskokalorycznym, źródłem błonnika pokarmowego, wspomaga perystaltykę jelit i zmniejsza uczucie głodu.

REKLAMA

Znajdują się w niej cenne składniki odżywcze, jak fosfor, potas, cynk, żelazo, witaminy z grupy B. Ma również działanie antyoksydacyjne. Posiada jednak wysoki indeks glikemiczny. Dlatego nie powinny jej pić osoby cierpiące na cukrzycę. Ponadto zawiera gluten, przez co nie mogą jej pić osoby mające nietolerancję oraz cierpiące na celiakię.

Udostępnij: