Ciekawe co powiedziałby Vincent z „Pulp Fiction” na widok frytek jedzonych z majonezem, może polubiłby nasze majonezowo-ketchupowe szaleństwa na talerzu?
Łukasz Subsar, magister dietetyki i ekspert Men’s Health prosto wyjaśnił różnice pomiędzy majonezem, a ketchupem. Sprawdź, czy ketchup jest zdrowszy niż majonez!
MAJONEZ
1. Rynek majonezu w Polsce wynosi 670 mln. Dodajemy go do sałatek, kanapek i potraw z grilla. Jego największym minusem jest jego kaloryczność. Ale przecież jest taki pyszny!
2. Majonez jest pomocny w dostarczeniu nadwyżki energetycznej, kiedy ciężko jest wcisnąć kolejny woreczek ryżu, a obecny w żółtku kwas fosfatydowy może nasilać wzrost mięśni!
3. Majonez to bomba kaloryczna, ale stosując go jako przyprawę, a nie jako bazę potrawy, to nic złego się nie stanie. Jeśli jesteś na diecie i chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów to spożywaj go od święta albo mieszaj z jogurtem naturalnym.
4. Ponieważ jest on najczęściej produkowany z oleju sojowego, zawiera sporo kwasów omega-6.
5. Należy pamiętać, że domowy majonez niesie ze sobą ryzyko salmonelli (są tam surowe żółtka).
6. Głównym składnikiem majonezu od razu po oleju, jest żółtko jaja kurzego. Zawarta jest w nim (w dużych ilościach) cholina, która dba o naczynia krwionośne, działa wzmacniająco i zmniejsza ryzyko zawałów.
7. Jedna łyżka majonezu to:
166 kcal
18 g tłuszczu
0,3 g białka
KETCHUP
1. Krajowy rynek ketchupu jest wart 510 mln. Lubią go praktycznie wszyscy. I choć nie jest on idealny, to producenci wciąż dokładają starań, by był coraz zdrowszy.
2. W ketchupie znajduje się potas oraz tomatydyna, która, jak wykazały badania, zapobiega utracie objętości tkanki mięśniowej w procesie starzenia.
3. Ketchup ma znacznie mniej kalorii od konkurenta majonezu. Dostarcza też mikroskładników wpływających na metabolizm, takich jak miedź, fosfor, żelazo czy wit. B6.
4. W 100 g ketchupu jest nawet do 7 łyżeczek cukru. To bardzo dużo!
5. Uważaj na benzoesan sodu, który działa kancerogennie. Możesz go znaleźć w składzie niektórych znanych ketchupów.
6. W keczupie obecny jest likopen. Zwalcza on toksyczne dla organizmu wolne rodniki. Zalecana dawka to 5-10 mg likopenu na dobę, którą znajdziesz w 3-6 łyżkach keczupu.
7. Jedna łyżka keczupu to:
15 kcal
0,1 g tłuszczu
0,2 g białka
Jaki z tego wniosek? MH wyjaśnia
Biorąc pod uwagę znaczną skalę otyłości na świecie oraz moc likopenu, który jest głównym prozdrowotnym składnikiem pomidorów, zwycięzcą zostaje ketchup. Ale należy pamiętać, że to dawka czyni truciznę, więc nie przekreślajmy całkowicie majonezu. Spożywany w umiarkowanych ilościach, w towarzystwie babcinej sałatki jarzynowej na pewno nie zaszkodzi.