Czy mleko szkodzi dorosłym? Naukowcy obalili powszechny mit!

  •  

Do niedawna powszechna była opinia, że mleko jest potrzebne tylko dzieciom, natomiast szkodzi ono dorosłym. Najnowsze badania naukowe obalają jednak całkowicie dotychczasowe ustalenia. Dorośli również powinni spożywać mleko i wyroby z niego produkowane, gdyż dzięki temu unikną wielu poważnych chorób.

– Mleko nie tylko nas nie tuczy, ale dzięki spożywaniu produktów mlecznych łatwiej jest utrzymać stabilną masę ciała. To zostało udowodnione w badaniach. Z badań wynika, że osoby, które spożywają mleko, nie mają problemów z nadciśnieniem, panie z osteoporozą. Mleko jest dla nas po prostu bardzo korzystne i warto włączyć je do naszej codziennej diety. Szczególnie korzystne jest mleko fermentowane w postaci jogurtów, kefirów, maślanki czy mleka zsiadłego, które są łatwo przyswajalne – mówi dr hab. Monika Wszołek z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, której specjalnością naukową są badania związane z mlekiem fermentowanym o właściwościach funkcjonalnych, a więc prozdrowotnych, otrzymywanych z mleka krowiego, koziego, owczego czy oślego.

– Słodkie mleko ma właściwości przeciwbólowe. Kiedy spożywamy mleko, nasz organizm rozkłada je na czynniki pierwsze (aminokwasy) i produkuje z nich swoje własne białko – zauważa doktor Wszołek. – W trakcie tego procesu, nazywanego proteolizą, z kazeiny – głównego białka mleka powstają peptydy takie jak kazomorfiny i inne peptydy opioidowe, uśmierzające ból. Oczywiście nie mają one nic wspólnego z narkotykiem. Są to po prostu bioaktywne peptydy zbudowane z najczęściej z trzech aminokwasów o właściwościach przeciwbólowych, przeciwnadciśnieniowych i przeciwnowotworowych, antybiotyczne, antyoksydacyjne, przeciwzakrzepowe – wyjaśnia.

Doktor Wszołek zaprzecza również utrwalonej opinii, że picie mleka powoduje problemy z tyciem. Teza taka pojawiła się w Stanach Zjednoczonych, gdy prowadzono badania osób nieprawidłowo się odżywiających. Ponieważ wiele z nich jednocześnie lubiło mleko, dlatego powiązano jego spożywanie z nadwagą i otyłością. – Współczesne badania absolutnie tego nie potwierdzają – podkreśla doktor Wszołek. – Ci, którzy lubią mleko i nie mają alergii, mogą i powinni je pić. W nadmiernej ilości może ono spowodować co najwyżej dyskomfort w postaci wzdęć, wówczas najlepiej jest spożywać mleczne produkty fermentowane – mówi.

Zdaniem naukowca, w jadłospisie osób lubiących mleko koniecznie powinny znaleźć się także warzywa, gdyż nadmiar białka w diecie mógłby spowodować zakwaszenie organizmu. Co prawda mleko płynne ma właściwości alkalizujące, czyli działa przeciwnie do zakwaszania, ale już produkty mleczne skoncentrowane, takie jak sery żółte czy sery pleśniowe mogą zakwasić organizm.

Z badań przeprowadzonych przez doktor Wszołek oraz jej doktoranta Piotra Żelazowskiego wynika, że najzdrowsze dla człowieka jest mleko klaczy. Jego wadą jest jednak smak, dlatego też lepiej pić mleko ośle, które – według badaczki – jest pyszne.

Oczywiście najbardziej popularne wśród ludzi pozostaje i tak mleko krowie. – Przeciwnicy picia mleka posługują się argumentacją, że zgodnie z naturą jest ono przeznaczone tylko dla osesków. Ale my przecież nie pijemy mleka ludzkiego – tłumaczy dr Wszołek, podkreślając, że ludzie przystosowali się do picia mleka krowiego i obecnie przystosowania takie występują już na poziomie kodu genetycznego człowieka. Co ciekawe, najwięcej mają ich posiadacze grupy krwi zero.

Komentarze